Környezetvédelem

Újrahasznosítással a vízpazarlás ellen

2010.06.25. - 09:44  |  Nincs hozzászólás

A papírgyárak az újrahasznosított papír feldolgozásával harmadára csökkenthetik a vízszükségletüket – derül ki worldchanging.com tanulmányából.

Egy tonna pépes állagú nyerspapír feldolgozásához 30 köbméter vízre van szükség a frissen érkezett alapanyag esetében. Ugyanekkora mennyiségű, de újrahasznosított papírból készült pép megmunkálásához már 9 köbméter víz is elegendő.

Ahhoz, hogy megértsük, miben rejlik ez a jelentős különbség, érdemes részleteiben megnézni a két eljárást. A hagyományos, fakitermelésen alapuló papírgyártás sokkal több munkafázist igényel, mint az újrahasznosított alapanyagokból történő előállítás. Vízre van szükség a fa növekedéséhez, annak megtisztításához, cellulóz és a lignin elkülönítéséhez. További vízigényes folyamat a pépes állagú alapanyag megdolgozása, valamint a gőzzel történő szárítás.

Az újrahasznosított papír feldolgozásával jelentősen csökkentjük a munkafázisok számát. Első lépésben a tintát kell eltávolítani az alapanyagról, majd a pépből papírt kell előállítani, és végül szárítani. További vízspórolást jelent, hogy a rendszeres tintaeltávolításnak köszönhetően jóval világosabb alapanyagot lehet nyerni az újrahasznosított papírból, mint a nyers alapanyag esetében. Így kevesebb öblítésre, ebből kifolyólag pedig kevesebb vízre van szükség.

Sokat lehet spórolni egyes papírgyárakban alkalmazott technikai fejlesztésekkel. Az Arjowiggins Graphic nevű, a Loire-ban található gyár például 13 alkalommal hasznosítja ugyanazt a vizet a folyamat során, mielőtt a fertőtlenítő berendezésbe juttatja.

Ahhoz, hogy ilyen mértékű vízmegtakarítás elérhető legyen, az alapoktól kezdve változtatásra van szükség. A szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás az egyik, de nagyon fontos lépés. Elengedhetetlen a gondolkodásban bekövetkező változás, az, hogy éljünk is a kínálkozó lehetőséggel.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »