Környezetvédelem

A Zöld Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata

Nonszensz, hogy a mi kormányunk ennyire érzéketlen legyen a világ egyik legfontosabb trendjére - közölte a Greenpeace.

Vay Márton a Greenpeace sajtószóvivője elmondta: azért volt szükség a Zöld Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatra, mert amikor a kormányok világszerte egyre többször tekintik legfontosabb feladatuknak a klímaváltozás elleni fellépést.
A XXI. század legelején Magyarország az egész világgal egy időben szembesült a növekedés korlátaival és a fenntarthatatlanság tényével.
A jólétinek tervezett társadalmat és szegény országokat egyaránt az egészségtelen környezet okozta megbetegedések, a mind gyakoribbá váló időjárási szélsőségek, növekvő élelmiszerárak, rossz hangulat terhelték. A harmadik világból mindennapossá váltak a tömeges éhínségek és természeti katasztrófák hírei. A szegények még szegényebbek lettek, a gazdagok pedig halálra dolgozták és zabálták magukat. Nem törődtek az általuk előidézett, már őket is fenyegető ökológiai katasztrófával. Gyermekeik elől szinte az utolsó falatokat is eltüntették a Nagy Közös Hűtőszekrényből.

A magyar nemzet 2010 nyarán összegyűjtötte életerejét és jobbik eszét, hogy kinyilvánítsa: elég volt az önpusztításból, és megvalósítja a fenntarthatóságot. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a józan észnek és felelősségtudatnak ezt a győzelmét elismeri és tiszteletben tartja.

Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy 2010-ben a magyarok megalapították a Zöld Nemzeti Együttműködés Rendszerét és arra kötelezték az Országgyűlést és az új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve dolgozzon a fenntarthatóság megvalósításán.

A Zöld Nemzeti Együttműködés Rendszere mindenki számára nyitott, egyaránt részesei a környezettudatosan élő és még vaksi magyarok. Lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon levegőt vesz és széndioxidot bocsát ki. Szilárd meggyőződésünk, hogy a Zöld Nemzeti Együttműködés Rendszerével képesek leszünk megmenteni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat.
Ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert – legyen bár autófüggő vagy biciklifüggő, húsevő vagy vegetáriánus, dolgozzon a környezetpusztító ágazatokban vagy a megújuló iparban – nagy reményekre jogosít fel. Hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre jobb életminőségben, jobb lelkiismeretben élhessenek.

Erre tesszük fel életünk most következő éveit.

Kövér László                                                                           Vay Márton
Magyar Országgyűlés*                                                 Greenpeace Magyarország

*A Magyar Országgyűlés elnökének aláírása sajnos csupán illusztráció.