Környezetvédelem

Nem elég zöld a facebook?

Amerikában nemrég mutatták be a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget nem éppen kedvező fényben feltüntető filmet, a The Social Network-öt. Bloggerek az oldal céges működését is kikezdik, állítva: nem elég környezetkímélő.

A vita a Facebook most épülő adatközpontja körül pattant ki. Az oregon állambeli Prineville-be tervezett Facebook-adatközpontot úgy harangozták be, mint zöld bázist: a számítógépeket hűtési rendszer alacsony energiafogyasztású lesz, a légkondi gazdaságosan fogja használni a kültéri hideg levegőt, a téli időszakban a szerverekben keletkező hőt újrahasznosítják majd a helységek fűtésére – derül ki a Klímablog.hu-n. Az energiahatékonysági skálán (PUE) 1,5-ös értéket kíván elérni a létesítmény, 12 százalékkal csökkentve az energiafogyasztást a korábban épített adatközpontokhoz képest.

A Change.org, a Greenbiz.com és több más médium azonban rámutatott, hogy a központ egy része nem éppen zöld forrásból előállított energiával készül működni.

A Facebook a PacifiCorp egyik leányvállalatát, a Pacific Powert, hogy energiát biztosítson a leendő adatközpont működéséhez. A Pacific Power azonban a vízenergia mellett fosszilis erőforrásokra is hagyatkozik. Sőt energiája többségének szén a forrása. A Change.org petíciót hirdetett „Akadályozzuk meg, hogy a Facebook szénre váltson!” felkiáltással.