Környezetvédelem

Magyarország a harmadik az Európai Mobilitás Hétre nevezők listáján

Harminchét országból 1666, Magyarországról 98 település jelezte, hogy csatlakozik az idei Európai Mobilitás Hét kezdeményezéshez, ezzel nemzetközi viszonylatban Magyarország a harmadik helyen áll.

Az Európai Mobilitás Hét (EMH) programjait szeptember 16. és 22. között rendezik meg, a tízedik jubileumi kampány célja, hogy a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze az önkormányzatokat és felhívja a figyelmet a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára – adta hírül a programot koordináló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az európaiak mellett argentin, brazil és japán városok is találhatók a programba regisztrálók között. A magyarországi részvételi arány a korábbi évekhez hasonlóan nagyon magas, a 98 csatlakozott településsel az ország a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban.

Tavaly 96 önkormányzat működött együtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a programok megrendezésében. A jelentkezők között akadnak olyanok, amelyek az egész hetet programsorozatokkal töltik ki, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Nap rendezvényeire összpontosítanak.

A mobilitás hét kiemelt üzenete az alternatív közlekedési módok választása, jelmondata: “Közlekedj ÖKOsan!”

“A közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata, amelynek energiafelhasználása folyamatosan növekszik és erősen függ a kimerülőben lévő olajkészletektől. A túlnyomó többségében fosszilis üzemanyaggal működő gépjárművek számának emelkedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom és gazdaság alacsony fogyasztásúvá, energiatakarékossá alakítása során.

Nagyratörő intézkedések egész sorára van szükség ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljanak az Európai Unió úgynevezett 20-20-20 célkitűzései, azaz 20 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátás, 20 százalékkal javuljon az energiahatékonyság, és ugyanilyen mértékben nőjön a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül” – fogalmaz a közlemény.

A minisztérium ebben az évben is promóciós anyagokkal és szakmai kommunikációval segíti az önkormányzatok munkáját, de saját programokat is szervez: a Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpártúra, valamint rajz-, fotó- és kreatív pályázat népszerűsíti a mobilitás hét kezdeményezéseit.

Forrás: http://www.mti.hu