Környezetvédelem

A gleccserek hangja

A mai emberek tudomány uralta gondolkodásának következtében hajlamosak vagyunk úgy gondolni a Földre, mint egy kőzetekből, folyadékokból és gázokból álló bolygóra, holott alapvető érzékszerveink szerint a Föld éppolyan élő, mint mi vagyunk – pláne ha a fülünkre hagyatkozunk. Legyen szó akár a szél sóhajtásáról vagy egy patak csobogásáról, a természet hallható dinamizmusa a sajátunkra emlékeztet.

És most már felvételek is bizonyítják, hogy bolygónk ad ki olyan különleges hangokat, amiket eddig kevesen hallhattak. Ilyen például egy gleccser félelmetes és lenyűgöző korgó-morajló hangja. Stephanie Spray több mint egy évtizeden keresztül járta Nepál hegyvidékeit egy hangrögzítővel, hogy felvegye a környék hangjait. A Harvard öregdiákjaként szociálantropológiával foglalkozik, így elsődleges célja nem a gleccserek, hanem a serpák sajátos kultúrájának a tanulmányozása volt, ezért a Himalájára is követte őket.

Itt vette fel elsőként a Föld kísérteties és ősi hangjait, melyek mélyen a gleccserek gyomrából származnak. Meghallgatva a felvételeket úgy döntött, hogy a serpák helyett inkább a fagyott folyók zúgását követi. „Mintha a Föld korgó gyomrát hallgatnánk, ami egyszerre csodálatos és félelmet keltő. Előhívta belőlem azt az ősi félelmet, amelyet a korai kultúrák érezhettek a természet iránt” – mondta Spray.

De legyen bármennyire misztikus ez a hang, lehet, hogy csak kevés ideig hallgathatjuk őket: a szakemberek előrejelzései szerint a gleccserek 50%-a el fog olvadni az évszázad végére, és ez a fenyegetés a nepáli gleccsereket érinti a legsúlyosabban.

A gleccserek magával ragadó hangjait meghallgathatod itt.

Forrás: http://www.treehugger.com