Környezetvédelem

Indul Oroszország távoli vidékeinek kitakarítása

Összesen közel kétszáz helyet szeretnének megtisztítani az elsősorban vegyi anyagok, illetve az olaj okozta szennytől 2020-ig és erre egyelőre az orosz kormány mintegy 620 millió dollárnyi összeget kész áldozni.

Az ország szakminisztere szerint rövidesen versenytárgyalásokat hirdetnek meg a természeti környezet megtisztításának munkálataira.

Egy a közelmúltban több térséget is felkereső delegáció megállapította, hogy kifolyt olajos hordók ezrei, nagy tartályok százai hevernek a Ferenc József Föld szigetein és a Wrangler szigeten is, melyek az ottani egykori nagy katonai támaszpontok „örökségei”, míg a Bajkál tó partján egyes helyeket szemétlerakónak használtak, tele mérgező vegyi anyagokkal.

A nevezett szigetek felé az érdeklődés azért fordult, mert területük a nemrég létrehozott Északi-Sarkvidéki Nemzeti Parkban helyezkedik el. Amíg nem uralja el télen a fagyos sarki időjárás térségüket, addig turista csoportokat szerveznének ide, az idén már sokszáz ember utazott oda ilyen céllal – írja a themoscowtimes.com.