Környezetvédelem

Zöld közbeszerzéseket indít a fővárosi kormányhivatal

2011.12.01. - 14:29  |  Nincs hozzászólás

A jövőben Budapest Főváros Kormányhivatala valamennyi közbeszerzése során tekintetbe fogja venni a környezetvédelmi szempontokat, ezért ennek megfelelő szabályzatot fogadott el.

Pesti Imre kormánymegbízott csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: a fővárosi az első "zöld" szemléletű kormányhivatal, és lépésükkel példát akarnak mutatni más intézményeknek is, hogy közbeszerzéseik során kezeljék prioritásként a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.

Jelezte: a hivatal olyan cégekkel köt szerződéseket, amelyek hozzájuk hasonlóan fontosnak tartják a környezetvédelmet, így például az elhasznált irodai papírhulladékot és kiürült festékpatronokat átveszik, illetve visszaváltják, újrahasznosítják.

A hivatalvezető a zöld szemléletre példaként említette az iroda- és tisztítószerek, számítástechnikai berendezések beszerzések mellett a hivatali gépkocsik benzinről gázüzeműre történő - tervezett - átalakítását. Hozzátette: ezzel jelentős, mintegy 35 százalékos megtakarítást tudnak majd elérni, miközben autóik károsanyag-kibocsátása is jelentősen csökken.

Pesti Imre elmondta, rövidesen egy olyan pályázatot is kiírnak, amelytől azt várják, hogy a hivatalban jelentősen csökkenjen az energiafelhasználás. A kormányhivatal közbeszerzési szabályzata értelmében a zöld kritériumokat be kell építeni a pályázati kiírásokba, és a bírálatoknál, valamint a műszaki leírásoknál is figyelembe kell venni. Ez azt jelenti, hogy a pályázatok elbírálásánál többletpontokat kaphatnak a környezettudatos ajánlattevők, valamint a "közelség elve" alapján a helyi termékek gyártói.

Pesti Imre arra is kitért, hogy dolgozóik gyermekei a kormányhivatal ünnepségén olyan ajándékokat - köztük igényes, művészi mesekönyveket - kapnak majd a Mikulástól, amelyek közelebb viszik hozzájuk a környezettudatosságot.

A kormányhivatal vezetője úgy vélte, amennyiben megnő a kereslet a környezettudatosan elkészített termékek iránt, úgy azok ára csökkenhet, és így kiszorulhatnak a piacról az egészségtelen, környezetre káros termékek.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »