Környezetvédelem

Javítani kell még az uniós strandok minőségét

Egyre jobbak az uniós országok vízparti strandjai, ami vizeik és környezetük tisztaságát illeti, de a jövőt tekintve egyelőre még nem biztos ez a trend, hiszen a strandoknak – több mint 20 ezret tartanak nyilván belőlük az EU-ban – már mindenütt új feltételek teljesítésére is fel kell készülniük, nincs tovább „átmeneti” kivételezés egyetlen tagállamnak sem.

2011-ben bő 91 százalékukra tehették ki a „már megfelelő” minőséget jelző „igazolást” az illetékesek. Ez azonban – mint az actu-environnement.com portál jelentéséből kitűnik – meglehetősen csekély javulás az előző évhez képest, miközben kevéssel csökkent a fürdésre kijelölt strandok száma a 27 tagországot számláló unióban.

A legszigorúbb környezeti előírásoknak azonban az EU felmérése szerint tavaly csupán 77,1 százalékuk felelt meg, ezen a téren a javulás 2010-hez képest 3,5 százalékpont volt, van még tág tere a fejlesztésnek. A teljesen alkalmatlan vízparti strandok aránya 1,8 százalékos volt, több mint 200 fürdőző hely esetében el kellett rendelni a tiltást, illetve lezárást.
A 2014. végétől már egyöntetűen minden tagországban a legszigorúbb követelmények lépnek életbe, és amennyiben a strandok nem felel meg ezeknek, legalább 40 napra elrendelhetik bezárásukat a fürdési szezonban. Ennyi idő áll rendelkezésre az engedélyezéshez szükséges feltételek teljesítésére.

Annyit még tudni érdemes, hogy a vízparti strandok terén Olaszország az EU első számú tagállama, itt több mint 5,5 ezret tartottak nyilván tavaly, majd Franciaország következett 3,3 ezret meghaladó fürdőzőhellyel, elsősorban tengerpartján. A környezeti szempontból legkiválóbb minősítési arányt (99,1 százalékost) tavaly Ciprus teljesítette.