Környezetvédelem

Zöld tettek, zöld élet – Az alapok

2013.02.21. - 12:51  |  Nincs hozzászólás

Érdeklődsz a természetvédelem iránt? Szelektíven gyűjtöd a hulladékot, odafigyelsz az energiapazarlásra, esetleg a bevásárlások alkalmával megnézed a származási helyét a terméknek, amit megvenni készülsz?

Bár minden apró lépés számít, vannak azonban a „zöld életnek” bizonyos alapvető összetevői, amelyek megkerülhetetlenek. Lássuk, melyek ezek!

A mesterhármas

Hajlamosak vagyunk elveszni a részletekben, ha környezetvédelemről van szó, miközben mindennapi életünkben pár lépéssel jelentős változásokat tudunk elérni. A klímaváltozáshoz például három olyan tényező járul hozzá legnagyobb mértékben, amelyre majdnem mindenkinek van befolyása, ez a közlekedés, az energiaellátás, illetve az élelmezés kérdése. Ha csak ezeken a területeken változtatunk, máris óriási lépést teszünk a „zöld” életvitel felé.

Közlekedés:

Felejtsük el, hogy muszáj mindenhová autóval menni! Fedezzük fel újra a gyaloglás, a kerékpározás okozta pozitív egészségügyi hatásokat, használjuk a közösségi közlekedést, utazzunk vonattal. Ha mégis az autózás mellett döntünk, nézzünk utána az egyre elterjedtebb telekocsi mozgalmaknak, vagy ha erőforrásaink engedik, vásároljunk hibrid vagy más környezetkímélő autót.

Energia:

Bár elsőre ez tűnhet a legnehezebben kivitelezhetőnek, mégis érdemes utánanézni a megújuló energiaforrások házi alkalmazásának, olykor egy kisebb beruházással hosszú távon sokat megtakaríthatunk, miközben csökkentjük az energiapazarlást.

Étkezés:

Szinte hihetetlen, de az üvegházhatást okozó gázok 51%-a az állattenyésztésből származik, így nem csoda, ha sokan a környezetvédő élet alapkövének tartják a vegetarianizmust. Akinek ez túl drasztikus lépés, már azzal is sokat tesz, ha a bevásárlások során figyel a helyi termelők támogatására, a vásárolt étel származási országára, illetve igyekszik természetes élelmiszereket tenni a kosarába az előrecsomagolt ételek helyett.

További lépések:

Bár a fenti lépésekkel már megalapoztunk egy új életmódot, mégsem szabad azt gondolnunk, hogy itt megállhatunk! Talán nem is gondolnánk, milyen szerteágazó kérdésekben tudunk „zöld” döntéseket hozni, és milyen messzire elnyúlhat a kezünk. Bevonhatjuk ismerőseinket, kezdeményezhetünk helyi akciókat, megoszthatjuk tapasztalatainkat kollégákkal. A lényeg a cselekvésen van, ne feledjük, nem csak szemlélői, hanem okozói is vagyunk a változásoknak!

Forrás: http://planetsave.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »