Környezetvédelem

Újabb állattal bővült a veszélyeztetett fajok listája

2016.12.28. - 19:33  |  Nincs hozzászólás

Joggal gondolhatnánk, hogy a világ leggyorsabb állata címnek megvannak a maga előnyei, például könnyen elfuthat a rá leselkedő veszélyek elől. De nagyon úgy tűnik nem ez a helyzet, sőt egy új kutatás szerint a gepárdok állapota nagyon aggasztó, és csak azonnali beavatkozással lehetne helyrehozni a dolgot.

A Zoologial Society of London (ZSL), a Panthera és a Wildlife Conservation Society (WCS) kutatása szerint már csak 7.100 gepárd maradt a bolygón. A kutatás azt is kimutatta, hogy az egykor általuk uralt területek 91%-áról kiszorították az állatot. Az egyik legsúlyosabban sújtottak az ázsiai gepárdok, belőlük már kevesebb, mint 50 maradt, Irán egyik elszigetelt részén. Zimbabwében sem jobb a helyzet, 16 év alatt 1.200-ról 170-re csökkent a példányszám.

cheetah1

"Ez a kutatás a gepárdok helyzetéről ismert összes adat eddigi legátfogóbb elemzése. Lévén ez az állat elképesztően ravasz és nehezen elfogható, rendkívül kemény munka pontos adatokat gyűjteni róluk. Valószínűleg ez is okozhatta, hogy a fajt fenyegető helyzetet nem ismertük fel korábban. A kutatásunk kimutatja, hogy a gepárdoknak sokkal nagyobb terület kell, és hogy az őket fenyegető veszélyek sokkal összetettebbek lehetnek. Ezek alapján be kell látnunk, a gepárdok sokkal sebezhetőbbek, mint azt korábban gondoltuk." - mondta Dr. Sarah Durant, a kutatás vezető írója.

cheetah5

cheetah2

A tanulmány közlését követően az IUCN Vörös Listán a gepárdokat azonnal áthelyezték a "Sebezhető" részből a "Veszélyeztetettbe". Ez remélhetőleg azt eredményezi, hogy nemzetközileg sokkal nagyobb összefogást fognak tanúsítani a szervek az állat megóvásával kapcsolatban. Ugyan a gepárdok többsége őrzött nemzeti parkokban és rezervátumokban él, mégis ez az állat él a legnagyobb területeken, így egy átlagos gepárd életterének 77%-a már a védett övezeten kívülre esik. És hiába gyorsak, ha ezeken a nem őrzött területeken az ember pillanatok alatt levadássza bundájáért, fogáért.

cheetah4

"Nemzetközi összefogásra van szükség a gepárdok megmentéséhez." - mondta Durant. Gyökeresen meg kell változtatnunk a bennünk élő képet az állat helyzetéről, és el kell fogadnunk, hogy bizony ez az állat is eltűnhet a Földről, ha nem teszünk értük valamit, globálisan. "Össze kell kötni a sok,különálló védett területeket és konzerválunk kell őket, hogy biztonságban élhessenek azok a gepárdok, akik ezek között a területek között szaladva esnek áldozatul orvvadászoknak." - mondta Dr. Kim Young-Overton, a Panthera Gepárd Program vezetője.

Forrás: https://www.zsl.org/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »