Környezetvédelem

Ő Cig, a szemétből készült tengeri teknős

Cig egy aranyos kis tengeri teknős szobornak tűnik, egészen addig, amíg meg nem nézzük közelebbről. Cig ugyanis 1.200 eldobott cigarettacsikkből tevődik össze. A szobor készítője és az Ocean Hour önkéntesei Florida egyik tengerpartján gyűjtögették az eldobált csikkeket, és a Cighez szükséges mennyiséget, kevesebb mint egy óra alatt gyűjtötték össze.

Shelly Marshall, a SHELLart alapítója arra használja műalkotásait, hogy felhívja velük az emberek figyelmét azokra a veszélyekre, amik a tengeri élővilágot fenyegetik. A szükséges 1.200 csikket kevesebb, mint egy óra alatt szedték össze a floridai Pensacola Beach-en. Marshall ezeket felhasználva építette Ciget, a tengeri teknőst, hogy felhívja a figyelmet a szemetelés következményeire.

cig2

Ugyan a szemetelést korlátozó szabályozások és a közérdekű közlemények gyarapodása változtatott az emberek hozzáállásán, sokkal kevesebben dobálják el a szemetet és az újrahasznosítás is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sajnos a cigarettacsikkeket még továbbra is szinte mindenki eldobálja. A helyi Ocean Hour minden szombaton rendez szemétgyűjtő akciót a tengerparton és azt figyelték meg, hogy a csikkek eddig minden évben ott voltak az első három leggyakoribb szemét között.

cig4

Ez ihlette meg Marshall-t, hogy egy sokkal látványosabb szemetelés-ellenes üzenetet készíthessen. “Valami igazán figyelemreméltó, de ugyan akkor taszító szobrot szerettem volna csinálni. Cig megmutatja, hogy milyen hatással lehet a szemetelés a tengeri élőlényekre, aminek egyébként szinte soha nem lehetnénk szemtanúi. Ez a sok pici szemét összegyűlik, és egy nagy szemét-gombócot alkotnak. Sokan nem tudják, hogy egyetlen csikk lebomlása akár tíz évig is tarthat. Reméljük, hogy Cig a tengeri teknős hatásosan eljuttatja majd az üzenetet, és egyre többen lesznek, akik ezek után nem dobálják majd el a cigicsikkjeiket.” – mondta Shelly Marshall.

cig5

Marshall továbbra is együtt dolgozik az Ocean Hour-ral, és segít gyűjteni a szemetet, hogy a továbbiakban más szemétből készült tengeri élőlényt is alkothasson, hasonló céllal. A következő munkája egy palackorrú delfin lesz, ami persze műanyagpalackokból fog összeállni.

cig1

Forrás: http://inhabitat.com/