Környezetvédelem

500 milliárd dollárból újrafagyasztanák a Déli-Sarkot

A globális felmelegedés vitathatatlanul korunk legnagyobb problémája. Sokat kell tenni, ahhoz, hogy a jövőben ez már ne jelentsen veszélyt az emberekre, vagy ahhoz, hogy egyáltalán legyen még jövője az emberiségnek.

Szerte a világon, rengeteg pénzt áldoznak arra, hogy visszafordítsuk a klímaváltozást. Napról napra lehet hallani újabb városokról, országokról, amik a közeljövőben átállnak megújuló energiára, és folyamatosan egyre több elektromos autót lehet megpillantani az utcákon. A küzdelem javában folyik, és a legtöbb tudós szerint, még nem érkezett el a pont, amikortól már felesleges volna bármilyen erőfeszítés.

Azonban egy csapat tudós egy egészen rendkívüli ötlettel állt elő, ami ha beválik, jóval lelassíthatja a felmelegedés okozta károkat, és több időnk maradna egy végleges megoldást találni. A tudósok projektje nem olcsó mulatság, 500 milliárd dollárra lenne szükségük, amiből szivattyúkat építenének az Antarktiszra, amik aztán a vizet felpumpálnák a mélyből a felszínre.

ice4

Az elmúlt években drasztikusan lecsökkent az Antarktiszt övező jégtakaró mérete és vastagsága. A tudósok ezt szeretnék visszaállítani, amihez 10 millió szivattyúra lenne szükségük. A szivattyúk a mélyről pumpálnák fel a fizet, ami aztán a fagypont alatti hőmérsékleten szinte azonnal megfagyna, ezzel vastagítaná a meglévő jégtakarót. A szivattyúkat szélerőművekkel működtetnék.

A tudósok úgy számoltak, hogy az 500 milliárd dollár elég lenne a 100 millió tonna acélra, amiből aztán meg is tudnák majd építeni a szélenergiával hajtott pumpákat. A szivattyúkat egyébként az Antarkstisz közel 10 százalékát fednék le, ez elég lenne ahhoz, hogy 10 év alatt elérjék azt a jégvastagságot, ami az ezredfordulón volt.

ice2

A kutatók töretlenül próbálják megoldani az Antarktiszi jég aggasztó helyzetét. Elméletileg a 2015-ös párizsi klímacsúcson aláírt egyezmény pontjait, ha minden ország betartja, akkor megmenekülne a Déli-Sark, de többen állítják, hogy még az sem lesz elég. Ezt az álláspontot támasztja alá a szivattyús ötlet is, ami alapján láthatjuk, hogy sok szakmabeli már elképesztően drasztikus lépéseket fontolgat.

Blue sky begins to break through the clouds over Arctic Ocean ice Sept. 9, 2009.

“A stratégiánkból csak annyit látnak az emberek, hogy ne használjanak fosszilis üzemagyagot. Ez persze remek, és csodálatos, hogy egyre több ország kezdi kivenni a pénzeit ilyen erőművekből, de alapvetően ennél sokkal többet kellene közvetítenünk az emberek felé. Meg kell értetnünk velük, hogy az antarktiszi jég olvadását meg kell állítani.” – mondta Steven Desch, a The Guardian-nak adott interjújában.

Vannak, akik nem értenek egyet a szivattyús megoldással, többen kételkedtek is a sikerében, de egy valami biztos. Ha nem teszünk semmit, és mindent úgy folytatunk, ahogy jelenleg állnak a dolgok, akkor 2030-ra teljesen eltűnhet a jég az Antarktiszt övező tengerből, és már csak a szárazföldet fogja borítani a jég.

Forrás: https://www.theguardian.com/