Környezetvédelem

Az USA visszavonná az olajfúrókra vonatkozó kemény szabályozásokat

2017.12.30. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

Egyre nehezebb lesz azt mondani, hogy Trump önmagában nem elég ahhoz, hogy visszafordítsa az Obama által hozott döntéseket, amiket a környezet védelmében és a klímaváltozás megakadályozása érdekében hozott. Nem volt elég a klímaegyezményből való kilépés, a nemzetbiztonságot fenyegető listról a klímaváltozás levétele, úgy tűnik a jelenlegi elnök az olajfúró tornyokra vonatkozó korlátozásokon is enyhíteni fog.

Hét éve reobbant fel a Deepwater Horizon, a BP egyik olajfúró tornya. 11 ember vesztette életét, és több millió hordónyi olaj került a Mexikói-öbölbe. Ez volt az Egyesült Államok történelmének legnagyobb olajkatasztrófája. 2016-ban Obama meghozta az utolsó szabályozást, ami a tengeri olajfúró tornyokra vonatkozott, hogy a jövőben elkerüljék a Deepwater Horizon-hoz hasonló eseteket. A The New York Times értesülései szerint ezeket az intézkedéseket Trump mielőbb vissza szeretné vonni.

2010-ben, a katasztrófa után létrehozták a BSEE-t, a Biztonsági és Környezetvédelmi Hivatalt, hogy egy teljes testület tudjon csak az efféle problémákra koncentrálni, 7 évvel később, napjainkban ők vezetik a harcot, hogy visszavonják Obama szabályozásait. A Törvényjavaslatot is a BSEE tette meg, a szervzet ugyanis azt állítja a jelenleg hatályban lévő szabályozások “felesleges akadályokat állítanak” az olajfúró ipar előtt. “A szabályozó terhek enyhítésével szorgalmazni szeretnénk, hogy több kőolajat és földgázt termeljen ki az Egyesült Államok, megőrizve a jelenlegi magas biztonsági és környezetvédelmi előírásokat.” - magyarázta Scott A. Angelle, a BSEE igazgatója. Angelle később azt is elmondta, hogy a jelenlegi szabályokat azért állították, mert azt feltételezték a törvényhozók, hogy a biztonság csak “még több szabályozással” érhető el. Angelle azonban úgy látja, hogy ez nem egy vagy-vagy szituáció. Szerinte az USA képes lenne több kőolajat és földgázt kitermelni, és magasabb szinten garantálni a biztonságot.

139558-050-9EEE9E93-1200x900

Ugyan a javaslat nem ütközik hatalmas ellenállsába, még a Nemzeti Óceánipari Szövetség (NOIA) is támogatja azt, de erős lenne azt állítani, hogy üdvözlik a változási igényt. Szerintük egy ilyen törvény visszavonása csak “meghívná a katasztrófát”, arról nem is beszélve, hogy ha sikeresen visszavonják a szabályozásokat, más iparágak is előállhatnak hasonló javaslatokkal, ami akár káros is lehet. “Az olajfúrókra vonatkozó szabályozások visszavonása és a tengeri fúróhelyek bővítése egy biztos recept a katasztrófához. Ha nem vesszük figyelembe a leckét, amit a Deepwater Horizon tanított meg nekünk, azzal Trump kiteszi a tengerpartjainkat és az élővilágot a veszélynek. A szabályok visszavonása nem csupán ellenszabályozás, hanem egyenesen ignorancia.” - mondta a The New York Times-nak a Biológiai Diverzitási Központ óceáni programok igazgatója, Miyoko Sakashita.

Sakashita érvelését tovább erősíti, hogy két évvel a Deepwater Horizon katasztrófája előtt, 2008-ban szintén a BP egyik olajfúrója robbant fel Azerbajdzsán mellett. Mind a két esetben “hanyag betonozás” okozta a gondot. A tény, hogy akkor két éven belül kettő eset is történt, az első szabályozások bevezetése óta pedig egy sem, arra enged következtetni, hogy igen is szükségesek voltak a törvények.

Forrás: https://www.nytimes.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »