Megújuló energiaforrások

Elindult a Zöld Otthon Program

Elindult az Nhp Zöld Otthon Program, a Növekedési Hitelprogram részeként elinduló program a zöld lakáshitel piac létrejöttét és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülését segíti elő - hangsúlyozta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte: a feltételek szerint az új hitelből csak olyan új lakás vásárolható vagy építhető, ami már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű, és energiafogyasztásának 25 százalékát megújuló energiából kell fedeznie. A program hozzájárulhat a zöld otthonok iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítéséhez is – mutatott rá. A szeptember végén lezárult, a járvány hatásainak tompítása érdekében, válságkezelő eszközként tavaly áprilisban elindított Nhp Hajrá!-ban 3 ezer milliárd forintnyi forrás több mint 40 ezer vállalkozás számára jelentett segítséget működésük fenntartásához, beruházásaik megvalósításához – ismertette. Pulai György MNB-igazgató arról tájékoztatott, hogy a jegybank a zöld eszköztár-stratégiájának részeként október 4-én indította el az Nhp Zöld Otthon Programot, amelynek keretösszege 200 milliárd forint. Az Nhp korábbi szakaszaihoz hasonlóan az Nhp Zöld Otthon Programban az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére.

A program keretében energiahatékony, azaz legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, és legfeljebb évi 90 kilowattóra/négyzetméter primer energiaigényű új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlására, illetve építésére nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben – sorolta az igazgató. Ismertetése szerint a jegybank az elmúlt hetekben a hitelintézeti szektorral és az érintett szakmai szervezetekkel egyeztetve alakította a program feltételeit. Egy adós csak egyszer vehet részt a programban, korábbi hiteleket nem lehet becsatornázni az új konstrukcióba. Az ingatlanvásárlásnak lakhatási célt kell szolgálnia, befektetési célt nem finanszírozhatnak belőle. Legfeljebb 25 éves hitel nyújtható a programban. A bírálati határidő 15 nap vásárlás esetén, építés esetén pedig 25 nap az ismertetése szerint. Létrehoztak egy honlapot a program részletes feltételeiről, ahol az érdeklődők minden információt megtalálnak a szükséges dokumentumokról.

Közölte: már több mint tíz bank jelezte, hogy kínál ilyen hitelt, ebben a nagyobb kereskedelmi bankok vesznek részt, néhány közepes hitelintézettel. Arra vonatkozóan nincs még becslésük, hogy idén mennyi hitelt folyósíthatnak a bankok. A program a 200 milliárd forint keret kimerüléséig tart. Patai Mihály elmondta: adataik szerint a 2013-ban elindított Nhp eddigi szakaszaiban összesen mintegy 75 ezer vállalkozás jutott forráshoz közel 6400 milliárd forint összegben. Ez a likviditásmennyiség több mint 5 százalékponttal járult hozzá az elmúlt 8,5 év GDP-növekedéséhez.

Az Nhp Hajrá! az egyik leghatásosabb eszköz volt a válságkezelésben, mintegy 62 ezer hitel-, illetve lízingszerződés jött létre. Jóllehet a szerződéskötési időszak véget ért, a felvett források továbbra is támogatják a vállalkozások működését, ráadásul a megkötött szerződések az eddig folyósított hitelrészeken túl még akár többszázmilliárd forintnyi további lehívási lehetőséget biztosítanak – mondta.
Pulai György tájékoztatása szerint az Nhp Hajrá! keretében megkötött szerződések volumenének 38 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 53 százaléka forgóeszközhitel, 9 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel.