Környezetvédelem

A Tesla utánfutója növelheti az elektromos autók hatótávját

A Tesla utánfutójához a kihajtogatható panelek mellett a Starlink műholdas internetszolgáltatás fogadására alkalmas rendszer is tartozik.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Napelemes utánfutóról rántotta le a leplet a Tesla a hannoveri IdeenExpo kiállításon – írja a PV Magazine. Az eszközhöz egy kilenc panelből álló, kihajtható napelemes rendszer tartozik, de egy olyan berendezéssel is felszerelték, amellyel fogadható a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatása.
Az utánfutó állítólag 80 kilométerrel növelheti az elektromos autók hatótávját, feltéve, ha az egyes modulok 300 wattosak. A teljes rendszer teljesítménye ily módon 2,7 kilowattos lehet. Amerikában egy átlagos sofőr 62 kilométert tesz meg a napi ingázás során, az utánfutó így hasznos alternatíva lehet az otthoni töltés mellett. A Tesla egyelőre nem jelentette be, hogy a prototípust tömeggyártásra tervezték-e.
További előny a starlinkes elérés. A SpaceX által biztosított szolgáltatás lényege, hogy az elszigetelt, nehezen megközelíthető helyeken is képes gyors internetet biztosítani. A Teslához hasonlóan a SpaceX is Elon Muskhoz köthető.

Nem ez az első alkalom, amikor napelemes utánfutót mutatnak be, az évek során több vállalat is előállt hasonló ötlettel. A müncheni Sono Motors például a közelmúltban jelentette be, hogy az autóbusz-flottáját félig rugalmas panelekkel felszerelt pótkocsival akarja ellátni. A kísérleti programban a megtermelt energiát a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás, illetve az utánfutó kanyarodásának energia-utánpótlására fordítanák. Ily módon mérsékelhető a buszok dízelfogyasztása és kibocsátása, ráadásul az akkumulátor ellátása is stabilizálható. A Sono Motors szerint közepes méretű, 300 buszból álló flottája a megoldással évente 2 ezer tonna szén-dioxid-emissziót spórolhatna meg.

Spanyolországban a Polar Developments startup hozott létre egy kihajtható napelemes pótkocsit. Az eszközzel elektromos autók, robogók és kerékpárok tölthetőek, áramkimaradás esetén pedig a rendszer az otthonoknak is biztosíthat energiát. Az eszköz egyetlen óra alatt egy kisebb napelemes farmmá alakítható át.