Környezetvédelem

Rezsiszámla: néhány tipp, amelyekkel sokat spórolhatunk

A rezsicsökkentés eltörlése sokunkat az energiafogyasztásunk átgondolására ösztönöz.

Napelem rendszerrel vehetjük fel a harcot az elszálló villanyárakkal szemben. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Augusztus 1-e után már csak 210 kilowattóra per hó, éves szinten 2523 kilowattóra áramfogyasztásig, gáz esetében 144 köbméter per hó, éves szinten 1729 köbméterig jár csak a támogatás. Aki ezt túllépi, extra fogyasztását piaci áron kell megfizetnie. Ezt követően valószínűleg sokan az energia-megtakarítás mellett fognak dönteni, hogy pénzt spóroljanak. Nekik segít a Portfolio, amely különböző tippeket gyűjtött össze. A cikk szerint a töltők használatára érdemes odafigyelni, azokat nem kell éjjel-nappal bedugva tartani. Az áramfogyasztás szempontjából az is fontos, hogy a hűtőt ne tartsuk sokáig nyitva, a beáramló meleg kompenzációja ugyanis sok áramot fogyaszt. Segít továbbá, ha nem tesszük hőforrás, például sütő közelébe a gépet, a hátulján lévő kondenzátorrács pedig kellően szellőzni tud A fagyasztó esetében az elhasznált energia akkor nő, ha a frizsider üres, éppen ezért nem árt feltölteni.

A légkondicionáló használatát megfelelő árnyékolással mérsékelhetjük, ilyenkor persze arra is ügyelni kell, hogy az árnyékolással ne a világítás szükségességét fokozzuk. A LED lámpák használatával tovább mérsékelhetjük az áramfogyasztást, a tévét és számítógépet pedig tényleg csak akkor tartsuk bekapcsolva, amikor valóban használjuk.

Ami a gázt illeti: nagyon oda kell figyelni, hogy mikor fűtünk, feleslegesen ne menjenek a radiátorok. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy szervezetünk télen hozzá tud szokni a hideghez, ami szintén segítheti a takarékosságot. 18-20 Celsius-fokon például rengeteg energiát spórolhatunk meg – a fázósaknak persze nem árt vastag zoknit, pulóvert hordania ilyenkor.

A gáz esetében a vízhasználatra is szükséges odafigyelni, a zuhanyzásokat könnyedén le lehet rövidíteni, főzésnél pedig jó, ha egy vízforralóval eleve forrásban lévő vizet teszünk az edényekbe. Noha pénzráfordítással jár, hamar megtérülnek az energiahatékonyságot fokozó projektek. Ilyen többek között a gázkészülékek karbantartása, a szigetelés vagy az alternatív energiaforrások használata. Az ilyen típusú beruházásokra ma már állami támogatás is elérhető, ilyen például az otthonfelújítási program vagy az idén ősszel ismét megnyíló napelemes és fűtéskorszerűsítési támogatás.