Környezetvédelem

Új csomagolóanyag gyártását kezdték meg Sümegen

Az egészségügyben használható új csomagolóanyag gyártását kezdte meg a sümegi Bódai Műanyag Kft., ehhez új gépsort szereztek be 1,2 milliárd forint értékben - tájékoztatta a cég ügyvezetője az MTI-t.

Bódai Miklós elmondta, hogy a háromemeletes fóliagyártó gép beszerzéséhez 660 millió forintos uniós támogatást kapott a vállalat. Ismertetése szerint az új, hétrétegű fólia egyebek mellett az infúzió csomagolására is alkalmas, mert biztonságosan, sterilen szállítható és tárolható benne. Ezenkívül a gép alkalmas egyszer használatos orvosi eszközök steril csomagolóanyagának gyártására is – tette hozzá. A fólia az átlagosnál sokkal terhelhetőbb, és míg egy hagyományos műanyag tasak csak egyrétegű, ez a hétrétegű fólia nagyon jól zár, nem engedi ki a folyadékot és az oxigént. A csomagolóanyag hegeszthető, átlátszó és fényesebb, lágyabb, mint a korábbi termékek – mondta.

A Bódai Műanyag Kft. elődje 1989-ben kezdte meg tevékenységét, majd 2002-ben megalakult a Bódai Műanyag Kft. A társaság csomagolástechnikai termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozik. Folyamatosan bővülő tevékenységi körrel a rendszeres beruházásoknak köszönhetően jelentős piaci szereplővé vált a magyarországi hajlékony falú csomagolóiparban. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére, veszélyes hulladékot nem bocsát ki. A termelés során keletkező technológiai hulladékot pedig saját üzemében újra feldolgozza, emellett élen jár a biológiai úton lebomló műanyag csomagolóanyagok gyártásában – közölte Bódai Miklós.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy folyamatban van egy újabb beruházás, amelynek eredményeként a tervek szerint 2024 tavaszára 89,5 millió forintból megújul a gyártócsarnok, és előtérbe kerül a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása. A nyilvános cégadatok szerint a kft. 2022. évi értékesítésének árbevétele 4,8 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi 3,3 milliárd forint. Az adózott nyereség tavaly 703 millió forint, tavalyelőtt 95 millió forint lett. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a cég 45 munkavállalót alkalmaz.