Technika

Műanyag zsaluhéj: 20 éves innováció, ma versenyelőny

Amikor a Meva 2000-ben bemutatta 100%-ban famentes műanyag zsaluhéját, sokan nem gondolhatták, hogy ez az innováció több mint 20 év múlva érik be igazán. Ma, amikor a környezetterhelés csökkentése az élet minden területén cél, a gyors és költséghatékony építéshez ilyen eszközparkkal rendelkező kivitelező juthat versenyelőnyhöz.


Hogyan lehetséges, hogy a műanyag környezetbarátabb a fánál? Az épületek zsaluzása esetén ez mindenképpen így van. 2000-ben, a liechtensteini Alkus AG mutatta be a Meva 100%-ban famentes, műanyag zsaluhéját, az azóta is piacvezető és egyedülálló műszaki megoldást, amelynek kutatási és fejlesztési folyamatában a MEVA egészen a sorozatgyártásig ipari tapasztalattal rendelkező partnerként vett részt. Ami akkor még talán futurisztikusnak is tűnhetett, vagy éppen vágyott eredmény volt, az mára bevált és bárki által hozzáférhető valóság. A MEVA műanyag héj rendelkezik a rétegelt falemez zsaluhéjak összes pozitív tulajdonságával, ellenben elnyűhetetlenül tartós. Sőt egyszerű formázhatóságával, gyors és egyszerű javíthatóságával, és bármilyen építési geometriához való rugalmas alkalmazhatóságával egy sor előny is kínál a fához képest. „A legjobb bizonyíték a stabilan megbízható használatra, hogy az elsőként gyártott zsaluhéjak egy részét még ma is használják, valamint, hogy a zsaluhéjakra adott 7 éves garanciális időben még soha egyetlen reklamáció nem érkezett.” – mondta Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója.

 

Fa vs műanyag?

Talán nem hangzik logikusan, de számokkal is alátámasztható tény, hogy a műanyag ebben az esetben fenntarthatóbb, mint a fa. Ezek az innovatív technológiával előállított eszközök akár több mint 1000, néha több mint 1500 alkalommal is felhasználhatók, és az eredmény azonos, kiváló betonminőség. Ugyanennyi idő alatt körülbelül 20-30 laminált fenol- vagy melamingyanta bevonatú rétegelt lemez zsaluhéj fogyna el, és kerülne veszélyes hulladék tárolókba. Ezzel szemben az MEVA műanyag héj újra és újra saját anyagával javítható, akár közvetlenül az építkezésen, és azonnal újra felhasználható, hosszú éllettartama végén pedig 100%-ban újrahasznosítható. 

De a műanyag zsaluhéj még használata során is környezetkímélőbb, mivel felhasználásakor akár 90%-kal kevesebb leválasztószert igényel, alacsony betontapadási tulajdonságai miatt nagyon kevés vízzel és segédanyagokkal gyorsan tisztítható. Az ilyen fenntarthatóság anyagilag is megtérül, ami pályázatokon való induláskor sem mellékes ma már.

Piaci előny műanyag zsalukészlettel rendelkezni!

Az elmúlt években jelentős mennyiségű műanyag zsalutábla került a piacra, ami most a korszerű eszközökbe beruházott kivitelezők számára, még az emelkedő önköltségek ellenére is gazdasági előnyt jelenthet. Ugyanis még mindig olcsóbb a saját, műanyag zsaluhéjjal szerelt zsaluzatok karbantartása, mint a zsalubérlés, és ez forintosítható előny.

„A több mint fél évszázada működő családi vállalkozás üzletmenetét már a kezdetektől a környezettudatosság határozza meg. Ennek legjobb példája MEVA találmányként a több mint 20 éve forgalmazott famentes műanyag zsaluhéj, amellyel máig egyedülálló a zsalupiacon. – mondta Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója. – De jó példája ennek a hamarosan megépülő, regionális szolgáltatási-központként is működő magyar telephely is, amely tevékenységének minden lehetséges részterületén megújuló energiaforrásokat fog használni.”

 

Következzenek a számszerű tények röviden a műanyag zsaluzásról!

 

Egy MEVA teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéj több mint 1000 alkalommal felhasználható – de sok esetben akár 1500 alkalommal is megállja a helyét.

7 évig tartó garanciális idő alatt még senki nem élt a reklamáció lehetőségével, ellenben ez magas szintű tervezési biztonságot nyújt az eszközök felhasználójának.

22 éve van a piacon ez az innováció, és néhány első generációs MEVA műanyag zsaluhéj még napjainkban is használatban van.

30x tartósabb, mint sok rétegelt lemez zsaluhéj és hatszor tartósabb, mint más műanyag bevonatú zsaluhéjak.

90 %-kal kevesebb formaleválasztót igényel a használata.

100 % famentes és 100 % -ban újra hasznosítható.

1 000 bar – A MEVA műanyag héj tisztítható magas-nyomású mosóval, ezáltal a rátapadt beton és szennyeződés 100%-ban eltávolítható.

 

Hogyan működik a MEVA teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéj?

A műanyag zsaluháj nem más, mint egy műanyag szendvicspanel habosított műanyag maggal és mindkét oldalán műanyag bevonattal, valamint a rétegek között alumínium megerősítéssel.

Betonozáskor a zsaluhéj közvetlenül érintkezik a betonnal. Annak érdekében, hogy a héj az állandóan jó eredményt és minőséget garantálja, meg kell felelnie egy sor követelményeknek: tömörség, teherátadó- és alkalmazkodó képesség, amelyhez hozzátartozik az alakíthatóság, a méretstabilitás és az alacsony betontapadás is. Ilyen további fontos követelmény még az ellenálló képesség a mechanikai terhelések, a vegyszerek, a betonnyomás, valamint a víz hatásaival szemben. Ezek azok a fő tényezők, amelyek káros hatással vannak a hagyományos rétegelt lemez zsaluhéjakra, így ezeket gyakran, nagyjából 50 alkalom után cserélni kell. Emellett a fűrészárú- és nyersanyaghiány jelenleg is folyamatos áremelkedéseket, logisztikai nehézségeket eredményez. 

 

Főoldal – MEVA Hungary (HU)