Öko-drive

Sokkal olcsóbbá válhatnak a Tesla autói

Öt év alatt felére csökkent a Tesla autóinak az ára, a következő öt évben pedig folytatódhat a trend.

Öt év alatt a felére csökkentette elektromos autói árát a Tesla, az új generációs platformjának érkezésével pedig még olcsóbbá válhatnak a járművei – számol be az Electrek. Noha a gyártó modelljei meglehetősen költségesek, az utóbbi időkben már nemcsak a luxusra vágyó ügyfeleket kezdték el csábítani. Egyre többen döntenek úgy, hogy megéri megbízható, jól teljesítő elektromos autót vásárolni.

Persze a Tesla továbbra is prémium márkának számít, olyan riválisai vannak, mint amilyen a BMW, a Mercedes-Benz, az Audi vagy a Lexus. Az ugyanakkor tény, hogy a vállalat járműveinek ára elképesztő csökkenést tapasztalt az utóbbi években – igaz, az elmúlt két évben a belépő modelleknél komoly volt a drágulás.

Januárban a Tesla teljes e-autó-kínálatában jelentős árcsökkentést jelentett be. Elképzelhető, hogy új árháború fog kirobbanni az elektromos járművek piacán, a cég pedig igen kedvező helyzetben van, hiszen a bruttó árrést tekintve piacvezetőnek számít. A gyártónak 2017 óta sikerült felére csökkentenie átlagos eladási árát, miközben működési árrését a negatív 15 százalékról több mint 15 százalékra növelte. Noha az árak 2022-ben enyhén emelkedtek, 2023-ra csökkenés várható.

A Tesla rövidesen új autóplatformot fog bemutatni, a szakértők pedig arra számítanak, hogy a bevezetéssel a következő öt évben akár meg is feleződhet a modellek költsége. Eddig a gyártó két platformot vezetett be: az elsőt a Model S és Model X, a másodikat a Model 3 és Model Y használja. A harmadik generációs platformot március 1-én jelenthetik be, erről egyelőre nem sokat tudni, de feltételezhető, hogy olcsóbb, könnyebben gyártható megoldást kínál majd.

Elon Musk cégének céljai között szerepel, hogy évi 20 millió autót készítsenek el – jelenleg a kapacitás évi 2 millió egységre elegendő. A vállalat ennek érdekében jobban bevonódna az akkumulátor ellátási láncba, és új üzemeket is létrehozna. A következő generációs platform és a stabilabb ellátási lánc miatt megnőhet a Tesla mozgástere a járművek gyártása terén.