Környezetvédelem

Megnyílt az Erőművek Éjszakája energiaipari rendezvény

Megnyílt az idei Erőművek Éjszakája energiaipari rendezvény pénteken, a regisztráció alapján az erőművek, fűtőművek, közműszolgáltatók országszerte mintegy 70 helyszínen több mint 5500 látogatót fogadnak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvő a kelenföldi erőműben tartott megnyitón hangsúlyozta, a kormányprogram egyik központi eleme az ország energiabiztonsága, hogy minél kevésbé legyen kiszolgáltatva a világban energetika szempontból. Fontos eredménynek nevezte a kormányszóvivő, hogy a rezsicsökkentés következtében az energiaárak emelkedése ellenére, továbbra is a magyar lakosság fizeti a legkevesebbet az áramért és a gázért Európában. Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy új vezetékek, hálózatok, erőművek épülnek az országban, és meglévő erőművek korszerűsítéseiről, fejlesztéseiről lehet beszélni. Hozzátette, ma már az is mindennapos, hogy az emberek, a családok maguk is állítanak elő energiát, komoly napelemes fejlesztések valósulnak meg ipari és lakossági oldalon egyaránt.

A kormányszóvivő kijelentette, Magyarországon mind az ipar, mind a lakosság ellátása biztosított, ugyanakkor az ország fejlesztése, a gazdaság magasabb sebességre kapcsolása újabb energiakapacitásokat igényel, ezért komoly fejlesztések várhatók. A megnyitón Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kiemelte, az energia egyre nagyobb súllyal van a jelen mindennapi életben, és minden korábbinál fontosabbá vált a megfizethető, fenntartható és az ellátásbiztonságot is garantáló energetikai és közmű-szolgáltatások biztosítása. A MEKH elnöke hangsúlyozta, az együttműködő partnerekkel közösen tarott rendezvény egyben alkalmat ad arra is, hogy megköszönjék azoknak a szakemberek a munkáját, akik a nap 24 órájában, az év 365 napján gondoskodnak az otthonok, közintézmények és ipari létesítmények energia- és közműellátásáról. A MEKH közleménye szerint pénteken az Erőművek Éjszakája  helyszínein a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit, a berendezések működését.