Környezetvédelem

Kiderült kinek érdemes napelemet telepítenie!

Úgy tűnik, az elektromosjármű-tulajdonosok nagyobb eséllyel birtokolnak napelemet is.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az amerikai energiaügyi minisztérium Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium (NREL) intézetének új vizsgálata alapján az elektromosjármű-tulajdonosok a többiekhez képest nagyobb eséllyel telepítenek napelemet – számol be a PV Magazine. A szakértők a San Franciscó-i-öböl térségében végeztek felmérést 869 háztartás bevonásával 2018-ban és 2022-ben. Az adatok alapján az e-autósok mintegy negyede rendelkezik napelemmel, míg a többieknél az arány csupán 8 százalék. Shivam Sharda, az NREL munkatársa és a csapat tagja szerint az eltérés hátterében az a motiváció állhat, hogy a napelemek olcsóbbá tehetik az otthoni töltést. „Mind az elektromos járművek, mind a napelemek kiegészítő jellegűek, ami kulcsfontosságú szerepet játszhat az energiarendszerek rugalmasságában, a hálózat stabilitásával és az energiagazdálkodási stratégiákkal kapcsolatos aggályok kezelésében” – mondta a kutató.

Úgy tűnik, a jelenség fordítva is igaz: a napelemek megléte az elektromos autók vásárlásának esélyét is növeli, igaz, az összefüggés itt nem olyan erős. Mindkét esetben ösztönző lehet, hogy a beruházó tisztában van a technológiákkal, illetve kellően társas, hogy ismerőseinél érdeklődjön. A kormányok jelenleg világszerte ösztönzik az elektromos autós, valamint a napelemes beruházásokat, a szakértők szerint ugyanakkor a két stratégiát érdemes kombinálni. „Mivel az elektromosjármű-tulajdonosok amúgy is hajlamosak a napelemek használatára, az ilyen ösztönzők a jelenleg megfigyeltnél jóval korábban lökést adhatnak az elektromosjármű-tulajdonosoknak a napelemes technológia bevezetésére” – állítják a kutatók.

A hasonló ösztönzők jelentős szerepet játszhatnak a dekarbonizációs célok elérésében, fogyasztói oldalon pedig látványosan csökkenthetik az energiafogyasztás és a járműhasználat költségeit. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy további felmérésekre lesz szükség a lakossági közlekedés és energiahasználat kapcsolatainak alaposabb megértéséhez.