Környezetvédelem

Beltéri napelemeket fejlesztettek ki svájci kutatók

1 millió beltéri napelemet nyomtatnak évente a svájci gyárban.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A beltéri napelemek fejlesztésére specializálódott svájci Perovskia Solar olyan gyárat hoz létre a svájci Aubonne-ban, amely a hírek szerint évente egymillió egyedi tervezésű perovszkit eszközt nyomtathat – számol be a PV Magazine. A vállalat az önellátó szórakoztató elektronikai és a dolgok internetét használó eszközök, például tűzjelzők, fitneszkövetők és érzékelők piacát célozza meg. „Ez egy lapról lapra gyártósor, amely a kereskedelmi forgalomban kapható berendezéseken alapul, kisebb testreszabással. Tartalmaz egy új, házon belül épített eszközt, amellyel egyszerűen kinyomtathatjuk a tokozóanyagot” – mondta Anand Verma, a Perovskia Solar vezérigazgatója. „A teljes cellaköteget az érintkezőkkel együtt házon belül nyomtatjuk üvegszubsztrátumokra” – tette hozzá. A Perovskia a svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA) spinoffja, amelyet azért alapítottak, hogy fejlessze a testre szabott perovszkit napelemes eszközök piacát. Ezek a termékek az akkumulátorok helyettesítésére szolgálnak, és a szakértők szerint forradalmasíthatják az elektronikus berendezések területét.

A Perovskiának 2023-ban 15 OEM-je (Original Equipment Manufacturer) volt a termékek értékelésének, tesztelésének vagy gyártásának folyamatában. „A 15-ből kettő már akkor egy másik beltéri PV-technológiát, amorf szilíciumot vagy szerves PV-t használt. A többiek hagyományos akkumulátorokat használtak. Ez megerősíti számunkra, hogy az alkalmazás egyértelműen az akkumulátorok kiváltása” – nyilatkozta Verma. A beltéri fényviszonyokra optimalizált Perovskia Solar legújabb generációs cellái 0,9 voltos nyitott áramköri feszültséggel és 80-85 mikrowatt per négyzetcentiméter kimeneti teljesítménnyel rendelkeznek beltéri megvilágításnál, 1000 lux mellett. Verma szerint ezt 100-120 mikrowatt per négyzetcentiméterre akarják emelni.

Ami a stabilitást illeti, Verma megjegyezte, hogy a 80 százalékos hatékonyság 5000 óra teljes napsütés után is megmarad. Az eszközök állítólag 1000 óra elteltével is megőrzik eredeti hatékonyságuk 90 százalékát. „Az adalékanyagok használatával elkerülhető a perovszkit tipikus romlási aránya” – emelte ki, hozzátéve, hogy az eszközök megfelelnek az elektromos és elektronikus berendezésekben használt veszélyes anyagok korlátozására vonatkozó szabványoknak.

 

 

Kép: Perovskia Solar