Megújuló energiaforrások

Svájc az Alpokban épít hatalmas naperőművet

A 2100 méteres tengerszint feletti magasságba tervezett napelempark 2026-ra készülhet el.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A svájci Axpo energetikai vállalat egy 10 megawattos naperőművet akar építeni a svájci Alpokban, 2100 méteres magasságban, egy 80 ezer négyzetméteres területen – számol be a PV Magazine. Az Ovra Solara Magriel projekt a helyi hegyi vasút és egy síterep áramellátását fogja biztosítani. Az energiaszolgáltató bejelentése alapján a földi fotovoltaikus erőművet a Grisons kantonban található Disentis síterepén hoznák létre. A vállalat szerint az Ovra Solara Magriel projekt a Disentis síterephez vezető hegyi vasút éves villamosenergia-szükségletét teljes egészében helyi napenergiából fedezheti. „A meglévő infrastruktúra, például az elektromos hálózat kihasználása leegyszerűsíti a naperőmű építését” – áll az Axpo közleményében.

A létesítmény építésének kezdetét 2024 tavaszára tervezik, a befejezést pedig 2026 őszére. A cég szerint egy másik 10 megawattos földi erőművet 2025 őszétől alakítanak majd ki Tujetsch településen, a Nalps víztározó közelében, Graubünden kantonban. Az Axpo szeptemberben helyezte üzembe első alpesi fotovoltaikus létesítményét, egy 2,2 megawattos rendszert a Muttsee víztározó gátján, közel 2500 méteres tengerszint feletti magasságban. A svájci energetikai vállalat 2022 januárjában áramvásárlási szerződést kötött a Denner szupermarketlánccal a projektre. Az üzlet az első kétoldalú megállapodás egy nem támogatott napenergia-projektre Svájcban.

2022 szeptemberében az ország módosította energiatörvényét, ezzel összpontosítva a téli áramellátás biztosítását célzó sürgős intézkedésekre. Az új szövetségi jogszabály célja, hogy lehetővé tegye, illetve megkönnyítse a nagy méretű, földre telepített fotovoltaikus rendszerek kiépítését a svájci Alpokban, 1500 méterrel a tengerszint felett vagy annál magasabban.

A svájci kormány várhatóan a támogatható projektek telepítési költségeinek legfeljebb 60 százalékáig nyújt majd finanszírozási segítséget. A pénzre való jogosultsághoz a projekteknek legalább 500 kilowattóra per kilowatt téli hozamot kell felmutatniuk. A svájci kormány célja, hogy az ösztönző rendszerrel elérje a 2 terawattórás alpesi fotovoltaikus energiatermelést.