Környezetvédelem

2 óra alatt telepítettek napelemes rendszert Budapesten

Erkélynapelemet telepítettek Budapesten.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az elmúlt években az erkélynapelemek a világ sok országában, köztük a szomszédos Ausztriában jelentős felfutást tapasztaltak. Ezen kifejezetten kis teljesítményű eszközök nagy előnye, hogy hamar, szakértői segítség nélkül is telepíthetőek, könnyen beszerezhetőek, egy nagy rendszerhez képest pedig jóval olcsóbbak. Noha az erkélynapelemek sok régióban népszerűek, Magyarországon egyelőre tiltott a használatuk, igaz, a jelek arra utalnak, hogy ez rövidesen megváltozhat. A G7 a közelmúltban ráadásul olyan, január végén kiadott dokumentumot mutatott be, amelyben az Elmű Hálózati Kft. végső soron lehetővé teszi, hogy egy budapesti társasház hetedik emeletének erkélyére pár napelemtáblát felszerelhessen a lakó. Mindez még nem jelenti azt, hogy a technológia széles körben alkalmazható lenne, az Elmű formailag csak azt hagyta jóvá, hogy a lakó egy 800 watt teljesítményű invertert építsen be a lakás elektromos hálózatába. Érdemes hozzátenni, hogy a cég mindig inverterre adja meg az engedélyt, akkor is, ha egy családi ház tetejére nagy teljesítményű napelemeket telepítenek.

A szolgáltató számára lényegtelen, hogy az ügyfélnek hol, hány és milyen teljesítményű napeleme van. A konkrét esetben a családi házaknál már megszokott nagy rendszerek kisméretű és technikailag leegyszerűsített verziójával állunk szemben, vagyis nem egy klasszikus értelemben vett erkélynapelemmel. Ezen termékek akár barkácsboltból is beszerezhetőek, a társasházra viszont nem egy dobozos, konnektorra csatlakoztatható eszközt telepítenének – és éppen ez a kulcs. „Az invertert ugyan egy villanyszerelővel kell beköttetni a villanyóra után, de tapasztalataink szerint a teljes telepítés még így is villámgyorsan, legfeljebb egy-két óra alatt megvan” – nyilatkozta Farkas Patrik, az érintett rendszert fejlesztő és forgalmazó Crescom Electric menedzsere.

Fontos, hogy a rendszer alapbeállításban nem táplálja be az esetleg feleslegben keletkező áramot a közműhálózatba, a kis teljesítményű napelemek eleve nem termelnek ehhez elég energiát. Az erkélynapelem tipikusan azzal csökkenti a villanyszámlát, hogy például napközben napsütéskor áramot juttat az állandó fogyasztóknak, például a hűtőnek. A Crescom Electra modulokból felépíthető rendszerének legkisebb egysége 500 wattos, a másik véglet a legnagyobb, 4 kilowatt kapacitású rendszer. Fontos, hogy igazán jó eredményeket jó tájolással lehet elérni, amire erkélyek esetén nincs sok lehetőség.

 

 

Kép: illusztráció