Környezetvédelem

Napelemek: az inverter a lelke a rendszernek

A kínai Austa új, hibrid háromfázisú inverterekből álló terméksorozatot mutatott be.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ha napelemekről beszélünk, a többség egyből magukra a fotovoltaikus eszközökre asszociál, pedig a rendszernek számos fontos további eleme van. Ezek közé tartozik az inverter, amely az egyenáramot váltakozó árammá alakítva lényegében a rendszer szívét alkotja. Éppen ezért a konkrét napelem kiválasztása mellett az inverterre is ajánlott nagyon odafigyelni. A kínai Austa új, hibrid háromfázisú inverterekből álló terméksorozatot mutatott be – számol be a PV Magazine. A gyártó szerint berendezései akár 120 százalékos háromfázisú kiegyensúlyozatlan kimenetet is képesek támogatni, és 1,5-szeres egyenáramú túlszabályozást biztosítanak. A sorozat hét modellt tartalmaz 6 és 22,5 kilowatt közötti egyenáramú bemenettel és 4 és 15 kilowatt közötti váltakozó áramú kimenettel. Az inverterek 18 amperes, nagyméretű napelemmodulokhoz csatlakoztathatóak. A cég szerint az eszközök az ügyfél egyedi igényeinek megfelelően párhuzamosíthatóak, így legfeljebb kilenc párhuzamos művelettel. A fejlett invertervezérlési technológia révén a maximális konverziós hatásfok elérheti a 98,4 százalékos hatásfokot.

A sorozat legkisebb képességű terméke 6 kilowattos maximális bemeneti és 4 kilowattos kimeneti teljesítménnyel rendelkezik. A legnagyobb készülék esetében ezek az értékek 22, illetve 15 kilowatt.
Valamennyi változat mérete 52-szer 40-szer 23 centiméter, tömegük pedig 28 kilogramm. Hőmérsékleti működési tartományuk mínusz 25 és plusz 60 Celsius-fok közötti, az eszközök 0 és 95 százalékos páratartalomtartományban alkalmazhatóak. Az invertereket IP66-os védelmi szintre fejlesztették, amely rugalmasan megbirkózni a különböző zord környezetekkel, és támogatja a visszaáramlás elleni védelmet is.

Az új termékek 32 bites lebegőpontos mikrokontroller egységgel (MCU) is fel vannak szerelve, amelyet a feldolgozásra, érzékelésre és meghajtásra optimalizáltak. „Fejlett vezérlőalgoritmusokat alkalmaznak a használat zárt hurkú teljesítményének valós idejű vezérlése érdekében, ami a pontosságot is javítja” – olvasható az Austa közleményében.