Megújuló energiaforrások

Csak átmenetileg lélegeztek fel a biomasszások

A Biomassza Erőművek Egyesülése örömmel értesült Lázár János frakcióvezető által beadott indítvány visszavonásáról, mely a magyarországi biomassza erőműveket ellehetetlenítette volna.

Ugyanakkor a felmerült újabb javaslatok kapcsán továbbra is hasznosnak vélik a szélesebb körű egyeztetést – derül ki közleményükből.
A Parlament hétfőn szavazott ’Az energetikai tárgyú törvények módosításáról (T/1941.)’ szóló törvényjavaslathoz beadott módosító indítványokról. Ennek keretén belül a Biomassza Erőművek Egyesülése által is erősen kritizált, és szakmailag megalapozatlannak tartott, Lázár János által benyújtott javaslatot (T/1941/6.) végül a benyújtó visszavonta. Ezáltal lehetőség nyílhat az iparág számára a szakmailag megalapozott javaslatok megtételére, amelyet reményei szerint a kormányzat a további jogalkotási folyamatban figyelembe is vesz.
Az Egyesülés tagjai szerint, ahhoz, hogy a Nemzeti Cselekvési Tervben megfogalmazott vállalásoknak Magyarország eleget tudjon tenni, mindenképpen szükséges lenne a szakmai szervezetek bevonása is a jövőben a döntéshozatali mechanizmusokba.

„Az ebben az iparágban eltöltött több évtizedes tapasztalatot szívesen bocsátjuk a kormányzat rendelkezésére, mivel véleményünk szerint nem csupán az iparág, de a döntéshozók érdeke is egy ilyen kapcsolatban rejlő tudás kiaknázása” – mondta Péterffy Attila, a Biomassza Erőművek Egyesülésének elnökségi tagja.


Mindemellett az említett jogszabálytervezet jelen állásából kiolvasható, hogy a kormányzat előtt még komoly munka áll, amelyhez – a BEE reményei szerint – a következő hónapokban a szakmai szervezetekkel is egyeztetni kívánnak az illetékesek a részletes szabályok, rendeletek megalkotása előtt.
„Ha szakmai alapokon nyugszik, tehát a fogyasztók, a szolgáltatók, és a termelők érdekét is figyelembe veszi a majdan kidolgozandó új szabályozás, akkor egyértelműen van jövője a biomassza alapú energiatermelésnek a megújuló energiaforrások között” – mondta Péterffy Attila.