Megújuló energiaforrások

Csak átmenetileg lélegeztek fel a biomasszások

2011.03.17. - 13:33  |  Nincs hozzászólás

A Biomassza Erőművek Egyesülése örömmel értesült Lázár János frakcióvezető által beadott indítvány visszavonásáról, mely a magyarországi biomassza erőműveket ellehetetlenítette volna.

Ugyanakkor a felmerült újabb javaslatok kapcsán továbbra is hasznosnak vélik a szélesebb körű egyeztetést – derül ki közleményükből.
A Parlament hétfőn szavazott ’Az energetikai tárgyú törvények módosításáról (T/1941.)’ szóló törvényjavaslathoz beadott módosító indítványokról. Ennek keretén belül a Biomassza Erőművek Egyesülése által is erősen kritizált, és szakmailag megalapozatlannak tartott, Lázár János által benyújtott javaslatot (T/1941/6.) végül a benyújtó visszavonta. Ezáltal lehetőség nyílhat az iparág számára a szakmailag megalapozott javaslatok megtételére, amelyet reményei szerint a kormányzat a további jogalkotási folyamatban figyelembe is vesz.
Az Egyesülés tagjai szerint, ahhoz, hogy a Nemzeti Cselekvési Tervben megfogalmazott vállalásoknak Magyarország eleget tudjon tenni, mindenképpen szükséges lenne a szakmai szervezetek bevonása is a jövőben a döntéshozatali mechanizmusokba.

„Az ebben az iparágban eltöltött több évtizedes tapasztalatot szívesen bocsátjuk a kormányzat rendelkezésére, mivel véleményünk szerint nem csupán az iparág, de a döntéshozók érdeke is egy ilyen kapcsolatban rejlő tudás kiaknázása” – mondta Péterffy Attila, a Biomassza Erőművek Egyesülésének elnökségi tagja.


Mindemellett az említett jogszabálytervezet jelen állásából kiolvasható, hogy a kormányzat előtt még komoly munka áll, amelyhez – a BEE reményei szerint – a következő hónapokban a szakmai szervezetekkel is egyeztetni kívánnak az illetékesek a részletes szabályok, rendeletek megalkotása előtt.
„Ha szakmai alapokon nyugszik, tehát a fogyasztók, a szolgáltatók, és a termelők érdekét is figyelembe veszi a majdan kidolgozandó új szabályozás, akkor egyértelműen van jövője a biomassza alapú energiatermelésnek a megújuló energiaforrások között” – mondta Péterffy Attila.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »