Megújuló energiaforrások

Elindult a próbaüzem Magyarország legnagyobb biogázüzemében

Elindult a próbaüzem a Szarvas térségében megvalósult, Magyarország legnagyobb biogázüzemében - közölte a németországi Aufwind Neue Energien GmbH hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a szarvasi projekt két és félszer akkora, mint a legnagyobb magyarországi bioerőmű, hiszen a berendezések egy 18-20 ezer lakosú város teljes energia ellátására alkalmasak.

A szintén szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével felépült program két helyszínen valósult meg. Szarvas külterületén épült meg maga a biogázüzem, míg a Gallicoop telephelyén történik a termelt biogáz több mint nyolcvan százalékának energetikai felhasználása a kapcsolt villamos-, hő- és hidegenergia hasznosítása.

Az új 4,2 megawatt teljesítményű üzem, mint azt az MTI korábba megírta 3,9 milliárd forintból valósult meg, amelyhez csaknem 500 millió forintos uniós és kormányzati támogatást nyert el az anyacég leányvállalata, az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft.

A biogázüzem évente 132 ezer tonna nyersanyagot, közöttük sertéshígtrágyát, sterilizált vágóhídi hulladékot, pulyka- és szarvasmarha almos trágyát fog feldolgozni környezetkímélő módon.

A projektben közreműködő Gallicoop Zrt. telephelyén egy kiserőmű közbeiktatásával szolgáltatnak fűtési célú melegvizet és technológiai gőzt, valamint hűtési hidegenergiát. Az erőmű évente megközelítőleg 1,5 millió köbméter földgázt vált ki.