Megújuló energiaforrások

Városszépítő napelemek

A napelem technológiája adott, így az, hogy milyen formában valósítják meg, az már csak a fantázián múlik. És mi lehetne nagyszerűbb múzsa egy napelem tervezésénél, mint a természet? A fák és virágok ihlette köztéri napelemek a város díszei, és a megújuló energia forrásai is egyben.

A napelemes közvilágítás már régóta foglalkoztatja a tervezőket, hiszen a közvilágítás kizöldítésével rengeteg nem tiszta áramot meg lehetne spórolni. Az már csak ráadás, hogy a napelemes köztéri világítás, mivel nem függ a hálózati áramtól, akkor is működik, amikor például áramszünet van.

A Sunflower Street Lights koncepciója ezekből a megfontolásokból született meg, de a tervezői még rátettek egy lapáttal: praktikus és szép virágformát adtak a világítótestnek. Így nemcsak több és koncentráltabb fényt tud adni, de megjelenése is különleges. Az öt napelemes „sziromból” álló Sunflower Street Lights LED izzókkal világít, a szirmonként összegyűjtött energiát egy közös akkumulátor tárolja. Ezek a lámpaoszlopok a város díszei, mint a virágok a mezőn.

A megújuló energia népszerűsítése és a város szépítése játszott szerepet a londoni Solar Tree megépítésében is. A 6,7 méter magas fa huszonhét levele körülbelül évi 10 000 kilowattóra áramot képes megtermelni, nagyjából annyit, amennyi a megrendelő, a Tourism London irodájának elegendő. Ezzel 10 tonna szén-dioxid kibocsátását tudják megspórolni évente. A Solar Tree nem titkolt célja, hogy fellendítse a londoni turizmust, és hogy összekapcsolja a város nevével a megújuló energia fogalmát. Ha minden marketingtevékenység ilyen jót tenne a Földnek, akkor talán sokkal több reklámőrült lenne a világon.

Ha egy technológiát több soron kipróbálnak és beválik, akkor már a szépérzék is bekapcsolódhat a tervezési folyamatokba. A tiszta funkciót mindig feldobja egy kis design, egy kedves ötlet, amit ha természet ihletett, az csak hab a tortán.