Megújuló energiaforrások

Svájcban 2050-ben lenne vége az atomkorszaknak

Több jelentős energiaszolgáltató közös akciótervet dolgozott ki Svájcban, miszerint 2050-re teljesen felhagynak a nukleáris energia hasznosításával.

Összesen 19 szolgáltató csatlakozott az akcióhoz, jelezve azt is, hogy megfelelő eszközökkel rendelkeznek már, vagy fognak rendelkezni ahhoz, hogy az atomról a megújulókat hasznosító áram-, illetve hőtermelésre térjenek át – tudósít a romandie.com.

A szolgáltatók ez idő szerint a lakosságnak csak egy részét, mintegy 1,1 millió svájcit szolgálják ki, és reményüket fejezték ki, hogy más helyi energiaszolgáltatók is csatlakoznak kezdeményezésükhöz.

A 19 szolgáltató a Swisspower nevű szövetségbe tömörült és többek között feladatának tartja az új energiaforrások hasznosításával, illetve az energiatakarékossággal kapcsolatos tapasztalataik, ismereteik megosztását. Ennek kapcsán egyebek között szükségesnek látják, hogy telekommunikációs hálózatot alakítsanak ki, nem utolsó sorban a számtalan velük kapcsolatban álló kis- és középvállalattal, főként az áramfelhasználás stabilizálása érdekében.

A Swisspower egyébként a múlt év végén már létrehozta a megújulók hasznosításával foglalkozó külön vállalkozását, amely első beruházásaként egy szélerőmű-parkot tervez.

Svájcnak jelenleg öt atomerőműve van, ezek közül az elsőt, a legrégebbit, az 1972-es építésű muhlebergit jövőre készülnek bezárni, biztonsági megfontolásokból. Ez a létesítmény az ország áramszükségletének 5 százalékát fedezte eddig.