Megújuló energiaforrások

Alternatíva Fukusima után

Egy apró falu vált Japán első, kizárólag megújuló energiát felhasználó településévé. A Hyogo prefektúrában található Sanno mindössze negyvenkét fős lakossága a fukusimai katasztrófát követően döntött úgy, hogy az atomenergia helyett más megoldást választ, és egy évvel később, idén márciusban energiaellátásuk már teljes mértékben az elkészült napelemekre támaszkodik.

Az építkezés 2012 januárjában kezdődött, a költségek becsült értéke 215 ezer dollár volt. A napelemek március óta látják el Sannót árammal, teljesítménye 40 ezer kilowattóra évente, ami elég ahhoz, hogy fedezze a falu tizenegy háztartásának energiaigényét. Jelen pillanatban nem közvetlenül a falu, hanem a helyi áramszolgáltató működteti, amely megvásárolja és tárolja az energiát, 23 ezer dollár bevételt juttatva évente Sannónak.

A fosszilis energiahordozókból és az atomerőművek segítségével előállítható energia ma még sokkal olcsóbb, az ezekhez kapcsolódó természeti és ember okozta katasztrófák nyomán növekvő bizalmatlanság azonban az alternatív energiaforrások felé irányítja a figyelmet, és bár a napenergia egyelőre drága, sokkal biztonságosabb.

Forrás: http://www.greenlaunches.com