Megújuló energiaforrások

A GE csernai erőműparkban felállított szélturbinái fellendítik a romániai zöldenergia ellátást

A bővülő romániai megújuló energiaszektor vezető technológiaszállítójaként elfoglalt pozícióját megerősítve a GE hét darab 2,5 MW-os, 103 méter rotorátmérőjű szélturbinát szállít a Tulcsa megyei Csernán létesítendő szélerőmű-parkhoz.

A GE Bécsben, az EWEA (Európai Szélenergia Társaság) kereskedelmi konferenciáján jelentette be a csaknem 30 millió USD értékű ügyletet, mely a berendezések szállítása mellett szolgáltatási szerződéseket is magában foglal.

Az Energia Verde Venturo román projekttársaság által építendő 17,5 megawatt összteljesítményű erőműpark mintegy 7000 romániai háztartás számára biztosít majd tiszta energiát üzembe helyezését követően, amelyre még az idén sor kerül. A projekt finanszírozásában az Európai Unió is részt vesz a gazdasági versenyképesség növelését célzó szektorális operatív program keretében, ezzel is hangsúlyozva a zöldenergia-termelés stratégiai fontosságát a régió számára. A szélerőmű-park megépítéséhez egy vezető európai kereskedelmi bank és a Quercus Assets Selection biztosítja a pénzforrást.

„Románia óriási potenciált jelent a szélenergia-fejlesztések számára” – jelentette ki Mario Costariol, az Energia Verde Venturo igazgatója, aki egyben a zöldmezős beruházás kidolgozója is. „A szélenergia szektor munkahelyeket teremt és elősegíti a gazdaság fellendítését, különösen az ország elmaradottabb részein.”

Amellett, hogy a GE leszállítja, felállítja és üzembe helyezi a szélturbinákat a projekt építőipari fővállalkozója, a Bester Generation számára, a cég 10 évre szóló, teljes körű szolgáltatási megállapodást is kötött a csernai szélerőmű működésének támogatására. A szolgáltatási szerződés termelés-alapú elérhetőségi garanciát biztosít az ügyfél számára, és magában foglalja a GE egyedi állapotfelügyeleti rendszerének és rendellenes működést észlelő korszerű szoftverének, a PulsePOINT-nak az alkalmazását.

„A csernai projekt a legújabb példája azon elkötelezettségünknek, hogy támogatjuk a szélenergetikai alkalmazások terjedését Romániában és a kelet-európai térségben” – mondta Stephan Ritter, a GE megújuló energia üzletágának Európáért felelős ügyvezető igazgatója. „A GE korszerű szélturbina-technológiájának alkalmazása nagyfokú hatékonyságot és megbízható működést biztosít, továbbá jelentős mértékben növeli a régióbéli ügyfeleink által üzemeltetett szélerőmű-parkok termelési kapacitását és termelékenységét.”

A 2,5 MW teljesítményű szélturbinák többféle szélviszony közepette is nagy hatékonysággal, megbízhatóan működnek. Ezek a típusok a korábbi modellekéinél nagyobb rotorokkal és magasabb tornyokkal rendelkeznek, így a leadott teljesítményük is nagyobb. A csernai parkban felállított szélkerekek 103 méter átmérőjű rotorokat kapnak az éves szintű energiatermelés maximalizálása céljából.

A GE 2012-ben jelentette be, hogy a 2 MW-nál nagyobb teljesítményű szélturbináinak világszerte telepített összkapacitása meghaladja a 2 gigawattot. Az így termelt tiszta forrásból származó energiamennyiség mintegy 1,4 millió európai háztartás elektromos árammal való ellátásához elegendő. Jelenleg a világ 19 országában – ebből 14 európai országban – működnek ilyen turbinák, melyek eddig több mint 7 millió üzemórát teljesítettek.

A csernai projekt a GE növekvő romániai technológiai jelenlétére épül. A GE szállította a szélturbinákat a 600 megawatt teljesítményű Fantanele-Cogealac szélerőmű-parkhoz, Európa legnagyobb szárazföldi szélerőmű-projektjéhez, amely teljes kapacitással működik, és évente több mint egymillió román háztartást képes ellátni tiszta forrásból származó energiával. A parkban 240 darab 2,5 MW-os GE-turbina áll, köztük a GE ezredik telepített 2,5 MW-os szélturbinája. A GE technológiája számos más romániai szélerőmű-parkban is gondoskodik az áramtermelésről, így többek között a Mireasa 2, a Silistea 2 és a Galbiori erőműparkokban.