Megújuló energiaforrások

Szénmentes lesz LA 2025-re?

A város polgármestere jelentette be a minap, hogy 2025-re tervezik a szén felhasználásával nyert áram kiiktatását az energiaellátásból és helyette megújuló forrásokból fogják a szükséges mennyiséget fedezni – derül ki a cleantechnica.com portál jelentéséből.

Lehet, hogy párezer helyi polgárnak a városháza előtti múlt havi tiltakozása indította el a váltást, de ismert volt, hogy a városnak sokba kerül a két elavult, évtizedekkel ezelőtt épült szénerőmű és a felújításukkal kapcsolatos költségeik viselése. Máskülönben is kérdéses volt, hogy a 21. században egy dinamikusan fejlődő város energiaellátását jelentős részben elaggott szénerőművek biztosítsák, miközben Kaliforniában a nagyobb városok sorában épp LA érte el elsőként a 20 százalékban megújulókból biztosított energiaellátást és itt indították el nem rég a legnagyobb napelemes programot az USA-ban az épületek tetejének felhasználásával.

A CLEAN LA (tiszta Los Angeles) napenergetikai programja 4 és fél ezer új állás megteremtését jelenti, a város fejlődéséhez fél milliárd dolláros értékkel járul hozzá.