Megújuló energiaforrások

A híres 66-os út nagy fejlődésen fog keresztül menni

A napos utak végre egyre nagyobb teret kapnak az Egyesült Államokban. Scott és Julie Brusaw már több ideje fejlesztenek energiát előállító utakat, amelynek célja az, hogy ellensúlyozza az autók károsítását. Az álmuk egy mérföldkőhöz ért, ugyanis a Missouri-ben megtalálható híres 66-os úton is végre megjelenhet fejlesztésük.

A napelemes utak a Missouri Road to Tomorrow kezdeményezés részeként jön létre. A pályázat főként arra koncentrál, hogy olyan fejlesztések kerüljenek előtérbe, mint például az intelligens autópályák, amelyekt megújuló energiaforrások látnak el.

A Solar Roadways cég, amelynek székhelye Idaho-ban van, edzett üvegből készíti az utakat. Ezek alatt találhatóak meg a napelemek. A modulokban mikroprocesszorok vannak, amelyek képesek kommunikálni a központtal. Az út szélén található LED-es lámpákat is megújuló energia fogja ellátni, illetve fűtőtestek is be lesznek építve, így a hó és a jég sem akadályozza majd a napelemek működését. A szerkezetet nagyon könnyű szétszedni, így ha egy egységben hiba jelenik meg, azt könnyedén ki lehet cserélni.

Solar-Roadways-1-1020x570

A Solar Roadways először egy crowdfunding kampányban hirdette magát, ahol 2.000.000 dollárt kaptak a támogatóktól. Az ötlet annyira népszerű lett, hogy Barack Obama, amerikai elnök is megemlítette a projektet 2015-ben.

A cég szeretné, hogy az intelligens útjai minél több helyen megjelenjen, gondolva itt a játszóterekre, kültéri kosárlabda pályákra, illetve a repülőtéri kifutópályákra.

Forrás: http://inhabitat.com