Megújuló energiaforrások

India ngyot lépett a napenergia terén

Most mutatták be az indiai Kamuthi Solar Power Project-et, így az egész világ gyönyörködhet a bolygó legnagyobb napelem farmjában. Ennek a címnek a megszerzéséhez 2,5 millió darab napelem panelre volt szükség, ez pedig több, mint 10 négyzetkilométeren terül el Kamuthi-ban, Tamilnáduban, India egyik déli tartományában.

A farmot 8 hónap alatt meg is építették, és 648 megawatt energiát ad majd az országnak, ebből akár 150.000 otthont be lehet világítani. Hatalmas lépés ez Indiának és a lakosoknak is, mivel ezzel sokkal elérhetőbbé teszik a megújuló energiát rengeteg ember számára. 2022-re már 60 millió házat szeretnének tiszta energiával működtetni, ez is része egy nagyobb tervnek, miszerint India, 2030-ra az energiája 40%-át megújuló forrásokból szeretné beszerezni.

Ezzel az új napelem farmmal és a töretlen odaadással a megújuló energiák felé, India várhatóan a harmadik helyet foglalhatja majd el a legtöbb napenergiát előállító országok listáján, nem sokkal lemaradva Kína és az Egyesült Államok mögött.

india2

Nem csak Indiának vannak ilyen ambiciózus elképzelései a jövőt illetően. Chile is arra törekedett, hogy minél több energiát termeljen megújuló forrásokból, ami ahhoz vezetett, hogy az ország északi felén már jóval több energiát állítanak elő, mint amennyit a térség fel tudna használni. Ennek eredményeként az országban az energia ára hihetetlenül alacsony.

Sőt, több ország jelentette be az elmúlt napokban, hogy végleg leállítják szénerőműveiket. Miközben Spanyolország azt reméli ő lehet a vezető ország a fenntartható energia-előállítás terén, ugyanis a tervek szerint az energiájuk 100%-át megújuló forrásokból akarják szerezni. Az ország már jelenleg is 29 millió házat lát el elektromossággal naponta, csupán a szélerőművekből bejövő energiával. Ezek az úttörő országok remek példát állítanak a világ többi országa előtt zöld energia terén, és nem kérdéses, idővel mindenki követni fogja ezeket a példaképeket.

Forrás: https://futurism.com/