Megújuló energiaforrások

Hamar véget vethet a tiszta energia a fosszilis energiának

Egy új jelentés szerint a fosszilis üzemanyag már akár 2020-ban is a süllyesztőben végezheti. A jelentésben szó esik az elektromos autók, és a napenergia árának folyamatos csökkenéséről, ami végérvényesen csökkentheti az emberek olaj, és más fosszilis energiahordozó iránti igényét, akár már három éven belül.

A kutatást a londoni Imperial College Graham Intézete és a Carbon Tracker Initiative készítette. “Számíts a kiszámíthatatlanra: Az alacsony széntartalmú energia feltörekvése” című tanulmányukban kiemelték, hogy a fosszilis energia ipara akár 10%-kal csökkenhetett a tiszta energia miatt az elmúlt 10 évben. Ez a következő években sokkal jobban felgyorsulhat, arra hivatkozva, hogy az elektromos autók és a napenergia ára folyamatosan csökken.

Csak hogy keretet kapjon az egész, 10% elég sok. Mennyire sok? Ez a 10% elég volt ahhoz, hogy az amerikai szén ipar összeessen, Európában pedig 5 nagy vállalat közel 100 milliárd dollárt veszített 2008 és 2013 között. Mindez azért történt, mert nem készültek fel a megújuló energia iparának 8%-os növekedésére.

ev3

A tanulmány szerint a “nagy vállalatok ott követik el a hibát, hogy erőteljesen alulbecsülik a tiszta energiára való átállás igényét az emberekben. Mondván, hogy ‘ez is csak üzlet’, arra számítanak, hogy előbb utóbb ez az igény csökkenni fog, és ismét növekedni fog a fosszilis energia iránti kereslet. De ez a hozzáállás hamar csődbe viheti őket.”

A tanulmányban kiemelték, hogy 2040-re a felhasznált energia 23%-a már napenergia lesz, 2050-re pedig akár a 29%-ot is elérheti. Ez elég ahhoz, hogy a szénenergia teljesen eltűnjön a piacról, és a földgázból származó energia is, a globálisan felhasznált energia csupán 1%-át tegye ki. Az Exxon ugyan ezt úgy becsüli, hogy 2040-re a felhasznált energiának csak a 11%-át fogják adni a megújuló források.

ev1

A kutatásban felmérték, hogy nagyjából mennyi elektromos autó lehet a piacon. 2025-re akár a bolygón lévő összes autó 35%-a elektromos lehet, 2050-re pedig 67%-a. Ennek köszönhetően a világon közel 2 millió hordóval kevesebb olajra lesz szükség 2025-ben, 2050-ben pedig már 25 millió hordóval kevesebbre.

Forrás: https://www.theguardian.com/