Megújuló energiaforrások

Napenergia függő lett Szaúd-Arábia?

Az olajnagyhatalom Szaúd-Arábia 2030-ra teljesen megreformálná a gazdaságát.

Ennek elérése érdekében egy tervt hozott létre a közel-keleti ország, melyben első körben olyan gigaberuházások szerepeltek, mint egy 500 milliárd dolláros smart city, és egy 200 milliárdos napelempark. A program célja, hogy az alapvetően olajra települt gazdaság több lábon állása létrejöhessen, ezzel pedig leépíthető legyen a nyersanyagfüggőség. A maga nemében az eltervezett beruházás a jelenleg ismert legnagyobb gazdasági projekt a világon, írta az alternativenergia.hu. 

VISION 2030 PROJEKT

A szaúdiak a Vision 2030 névre keresztelt projektje tartalmazza azokat a hatalmas beruházásokat, amiket a bevezetőben már ismertettünk. Az ország északnyugati régiójában kívánják megépíteni a teljesen megújuló energiákat felhasználó Neom elnevezésű okosvárost.

A projekt azonban a közelmúltban veszélybe került az olajbevételek csökkenése miatt. Ez pedig igen ambivalens jelenség, hisz pont az olajból származó bevételek jelentik a fenntartható jövő építésének kulcsát. Nemrégiben a Saudi Aramco állami olajipari óriásvállalat több beruházását is befagyasztotta, elhalasztotta, melynek oka elsősorban a készpénz-tartalékolás.

Sőt nem sokkal korábban szaúdi kormányzat olyan nyilatkozatot is tett, hogy mégsem valósul meg a 200 milliárd dolláros napelemes projekt. Ezt a kijelentést azonban némiképp módosították és egy gigantikus napelempark helyett inkább több, kisebb napenergia projektet valósítanak meg. A szaúdi kormány az egész terv zászlóshajóját képező Neom smart city építéséről nem akar lemondani.

OLAJTERMELÉS LEÉPÍTÉSE, A NAPENERGIA-IPAR FELVIRÁGOZTATÁSA

Szaúd-Arábia Kuvait után felismerte, hogy gazdasága túlságosan egyoldalú és szükségszerű a többlábon állás kialakítása. Erre leginkább a jelenleg is zajló koronavírus okozta keresletcsökkenés ébresztette rá az országot. 

Jelenleg pedig egy furcsa helyzet állt elő. Az olajár mélyrepülése miatt a Saudi Aramcót bevételei lecsökkentek, így Szaúd-Arábiának nincs elegendő olajbevétele ahhoz, hogy finanszírozza a megújulókra történő átállást. 

Az olaj viszont idővel elfogy, hisz nem megújuló energiaforrás. A gazdasági csődhelyzet elkerülése érdekében pedig most kell cselekednie Szaúd-Arábiának. Ennek a kulcsa pedig a napenergia, a napelemes rendszerek széles körben történő kiépítése. Az ország ráadásul rendkívül jó adottságokkal is rendelkezik e technológia hasznosításához. Szaúd-Arábia helyzete igen különleges, és a mostani problémák is csak arra világítanak rá, hogy napirenden kell tartani a mielőbbi átállást.