Érdekességek

A legfontosabb találmányok, amelyek segítik a fenntarthatóságot

Olyan mára már egyre inkább hétköznapivá váló találmányokat mutatunk be, amik a leginkább hozzájárulnak a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a fenntartható fejlődés megteremtéséhez.

Szerencsésnek mondható, hogy ez az iparág napjainkban dinamikusan fejlődik, és nap, mint nap új, jobb, hatékonyabb és nem mellesleg környezetbarát termékek és technológiák látnak napvilágot. Jelen cikkünkben azokból szemezgettünk, amik leginkább meghatározzák mindennapi életünket és kis befektetéssel már bárki számára elérhetővé váltak.

ELEKTROMOS JÁRMŰVEK

Bár sokan még vitatják az elektromos közlekedési eszközök létjogosultságát, mégis úgy tűnik, hogy ez jelenti a jövőt a mobilitás tekintetében. A kritikai oldalt főként az jelenti, hogy ezek töltéséhez szükséges elektromosságot jelenleg többnyire fosszilis energiahordozók elégetésével állítják elő az erőművek. Erre a problémára is megvan a megoldás már a napelemes rendszerek formájában például, de ezzel egy későbbi fejezetben fogunk foglalkozni. A töltési oldalt leszámítva viszont teljes mértékben környezetbarát technológiáról van szó, hisz ezekkel a járművekkel való közlekedés nem jár semmilyen emisszióval. Emellett meg kell említeni, hogy különösebb zajszennyezéssel sem jár az e-mobilitás.

A töltésre visszakanyarodva kicsit már több teszt is megállapította, hogy egy elektromos autó sokkal olcsóbban üzemeltethető, mint egy hagyományos robbanómotoros. Egy átlagos e-autó 100 km alatt nagyjából 2 liter benzin elégetésének megfelelő villamos energiát fogyaszt el, ami nem mérhető még a leghatékonyabb dízel autókhoz sem.

ELEKTROMOS TÖLTŐÁLLOMÁSOK

Az elektromos töltőállomások elválaszthatatlanok az elektromos járművektől. Az egyre csak szaporodó autók és buszok töltésének növekedésével lépést kell tartaniuk EV-töltők fejlesztőinek is. Szerencsésnek mondható, hogy Európa és Magyarország szerte is egyre több töltőállomás található, amelyek ráadásul egyre hatékonyabban és gyorsabban képesek tölteni az e-autókat, buszokat.

NAPELEMES RENDSZEREK

A napelemes rendszerek egyértelműen forradalmasították az energiaipart. Nagy előnyük, hogy szinte bárhol alkalmazhatók, és tisztán, emisszió nélkül állítják elő a szükséges energiát. A napelemekkel történő energiatermelés további nagy pozitívuma, hogy egyszerűen méretezhetők az adott fogyasztási igényekhez. A napelem panelek gyakorlatilag korlátlan mennyiségben összeköthetők, így akár az 1-2 kW-os háztartási méretű kiserőművektől akár 1-2 GW-os napelemparkokig. Ráadásul napjainkra egy napelemes rendesz annyira kedvező befektetéssé vált, hogy szinte bárki felszereltetheti magának és élvezheti a villanyszámlamentességet.

A fent bemutatott három találmányt pedig egy nagy rendszerben is el lehet képzelni. Az ingatlan tetejére telepített napelemes rendszer egy EV-töltőt és általa egy elektromos autót is egyszerűen ki tud szolgálni. Ezzel pedig teljesen kizöldíthető mobilitásunk is, hisz se a közlekedés során, se az ahhoz szükséges energia előállításával nem szennyeztük környezetünket!