Megújuló energiaforrások

Apró újítás teheti még zöldebbé a napelemeket

Bár a napenergia használata a hagyományos, fosszilis energiahordozókhoz képest zöldebb, a panelek előállításakor mérgező anyagokat is felhasználnak, a technológia így nem tökéletes. Koreai szakértők egy csoportja most fenntarthatóbb alternatívára bukkant.

Az Incshoni Nemzeti Egyetem csapata olyan puffert hozott létre, amely segíthet még környezetbarátabbá alakítani a napelemeket – számol be az alternativenergia.hu. A kutatók bíznak benne, hogy a hasonló anyagokkal a napenergia használatát is olcsóbbá tehetik. A panelek fotovoltaikus cellákból épülnek fel, melyben a fénynek kitett fotovoltaikus anyag töltött részecskéket hoz létre. A modern napelemekben mikrométer vagy szubmikrométer vastagságú fotovoltaikus anyagot használnak, a napenergiát hasznosító felületet aztán könnyű és rugalmas panelekbe helyezik.

Kim Dzsun-ho, a csapat vezetője szerint az eljárásnak megvannak a maga hátulütői. Mint mondta, a legtöbb vékony rétegű cellában mérgező és drága elemeket használnak fel, ami korlátozza a napelemek alkalmazhatóságát. Kim és kollégái olyan cellák megalkotásán dolgoznak, amelyek létrehozásához a természetben nagy mennyiségben megtalálható, könnyen beszerezhető, olcsó és környezetbarát anyagokat használhatnak fel.

A szakértők keszteritből álló cellákkal kezdtek el kísérletezni, ez egy olyan természetes ásvány, amely fotonelnyelőként viselkedik. A legtöbb ilyen cellára a gyártás során egy kadmium-szulfidból álló pufferréteget is felvisznek, hogy javítsák a teljesítményt – a probléma az, hogy a vegyület előállítása igen szennyező. A koreai kutatók cink-ón-oxidból hoztak létre puffert, amely sokkal kevésbé káros, mint a hagyományos plusz réteg. A keszterit és a puffer között az elektronok áramlását is sikerült feljavítaniuk, így növelve tovább a teljesítményt.

Fontos kiemelni, hogy Kimék felfedezése csak egy kis előrelépés a napelemek fejlesztésében, a módszert pedig még tökéletesíteni kell. Ennek ellenére a hasonló finomítások nagyban hozzájárulhatnak, hogy a panelek valóban tökéletes eszközzé váljanak az energiatermelésben, a napelemek pedig egyre több helyen, így az autókon, a buszokon vagy akár a hajókon is megjelenjenek.