Megújuló energiaforrások

Lassan a hagyományos energiánál is olcsóbb lesz a megújuló

A megújuló energiával szemben gyakori kritika, hogy anyagi szempontból nem képes felvenni a versenyt a hagyományos energiaforrásokkal.

Egy friss jelentés alapján úgy tűnik, hogy ez már nem sokáig lesz így. A francia Atomenergetikai Ügynökség (NEA) és Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) 2020-as jelentése alapján az elektromosság előállításának szintezett költsége egyre csökken az alacsony szénkibocsátású technológiák, például a szélfarmok és az atomerőművek esetében – számol be a CompositesWorld. Mindez azt jelenti, hogy az alternatívák pénzügyi szempontból is a hagyományos megoldások versenytársaivá válnak.

A döntéshozókat segítő jelentésben 24 ország 243 létesítményének 2025-ös feltételezett adatait elemezték. A vizsgált telepek között a szénerőműtől az atomerőművön át a napelemparkig rengeteg különböző létesítményt meg lehet találni. Fontos kiemelni, hogy a költségek országonként, illetve országokon belül is jelentősen ingadozhatnak: a helyi jogszabályok, illetve a megújuló energiaforrások elérhetősége, például a napsütötte órák száma, mind nagyban befolyásolhatják az áramtermelés költségeit.

Az eredmények alapján a legtöbb régióban a megújuló energiaforrások valamint az atomenergia költsége belátható időn belül versenyképessé fog válni. Az Egyesült Államokban például öt év múlva a szárazföldi nap- és szélfarmok termelhetik majd a legolcsóbban az áramot. 2025-re összességében a szárazföldi szélfarmok esetében lesz a legalacsonyabb az elektromosság előállításának szintezett költsége, a szakértők ugyanakkor úgy gondolják, hogy a szénkibocsátás csökkentésében az atomenergiának is komoly szerep fog jutni.

A kutatók a különböző technológiákon alapuló járművek költségeit is összevetették, és arra jutottak, hogy a belső égésű motorok használata még hosszú időn át olcsóbb lesz az elektromos motorokénál – ennek hátterében többek közt az akkumulátorok ára, illetve a töltéshez szükséges infrastruktúra hiánya áll. Változás igazán csak 2030-2035 között áll majd be. A jelentés arra is kitér, hogy az energetikában a hidrogénre is érdemes odafigyelni, az anyagra ugyanis az elkövetkező években egyre komolyabb szerep hárulhat.