Megújuló energiaforrások

Zabálja a napenergiát Jeff Bezos cége az Amazon

Az e-kereskedelmi óriás, az Amazon 26 új közmű méretű napenergia és szél projektbe ruházott be a világ minden részében, amely a vállalat teljes megújuló energia kapacitását 6,5 GW-ra emelte.

Az Amazon „a világ legnagyobb” megújuló energia támogatójává fog válni 26 új közmű méretű napenergia és szél projekt révén. Az Amazon nap- és szélalapú projektekhez kapcsolódó beruházásai helyszínéül most először választotta Franciaországot, Németországot, Olaszországot és Dél-Afrikát, a legújabb tervek szerint 2025-re 100%-ban megújuló energiákra fognak támaszkodni. A cég, amely négy évvel ezelőtt elsőként az Egyesült Államokban, Virginia államban törte meg a jeget első napelem parkjával, azt állítja, hogy mostanra a világ legnagyobb vállalati támogatójává lépett elő a megújuló erőforrásokat tekintve, írta az mnnsz.hu.

Az alapító és vezérigazgató Jeff Bezos júniusban azt közölte, hogy az Amazon körülbelül 2 milliárd amerikai dollárt fog befektetni az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák támogatásába, a tavaly nyilvánosság elé tárt saját klímavédelmi felajánlása (Climate Pledge) részeként. A felajánlás egy sor célt tűz ki a vállalat számára, de a végső cél az, hogy 2040-re elérjék a nettó nulla kibocsátást.

Bár a cég az alapok felhasználásának pontos módjáról nem tett közzé részleteket, ma annyit elárultak, hogy további 3,4 GW nap- és szélenergia kapacitásba fognak beruházni, amelyekkel együtt elérik a 6,5 GW szintet. Azon felül, hogy négy új piacra is betört, az Amazon több energiát előállító létesítményen dolgozik Ausztráliában, Svédországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Bezos ma (december 10-én) azt nyilatkozta, hogy az Amazon újonnan kitűzött célja a 100%-ban megújuló energiákkal történő működés már 2025-re, amely „öt évvel korábban várható, mint ahogy az eredeti célkitűzésben szerepelt”. Az Amazon jelenleg világszerte mintegy 127 megújuló energia projektet üzemeltet, ezek közé tartozik 59 közmű nagyságrendű szélenergia és napenergia projekt, valamint 68 raktárépületek tetején elhelyezett napelemes létesítmény.

A vállalat egy sor újabb projektet jelentett be három hónappal később, majd májusban terjeszkedni kezdett Kína jól működő piacán újabb öt közmű méretnek megfelelő napelem parkkal. Ez azt jelenti, hogy 2020 során az Amazon 4 GW megújuló energiát finanszírozott 35 különböző projekt révén, amelyet elismeréssel illetett az Egyesült Államok megújuló energiákkal foglalkozó tanácsának (American Council on Renewable Energy, ACORE) elnök-vezérigazgatója, Gregory Wetstone, aki „hihetetlen eredménynek” nevezte a lépést.

„Ez hatalmas előrelépést jelez az Amazon 100%-ban megújuló energiával ellátására vonatkozó célkitűzés elérése felé” – tette hozzá. A csoport egyike a számos vállalat óriásnak, amelyek egymással versengve fektettek be a napenergia technológiába, hogy az évszázad közepére jelentős mértékben mérsékelhessék szén-dioxid kibocsátásukat.

Az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezete, a Solar Energy Industries Association (SEIA) arról számolt be, hogy az USA-ban a nagyvállalatok mintegy 35 000 projekt formájában telepítettek 7 000 MW napenergiával működő kapacitást, amely jóval meghaladja a 2017-es jelentésben szereplő 2 500MW és a 7 000 projekt kétszeresét is. A BloombergNEF jelentése szerint 2020 elején az Amazon az Egyesült Államokban a harmadik helyen állt a megújuló energiák nagyvállalati beszerzőjeként, csupán a Google és a Facebook előzték meg.

Miranda Ballentine, a Megújuló Energia Vásárlók Szövetségének (Renewable Energy Buyers Alliance, REBA) vezérigazgatója azt közölte, hogy a magánszektorból érkező befektetések „létfontosságúak a megújuló energiák olyan ütemű fejlesztéséhez, ami szükséges a globális klímavédelmi megtételéhez”.

 

Kép: Seattle City Council