Megújuló energiaforrások

Óriás napelemparkot építenek Arad megyében

Több mint ezer hektáros területen kíván napelemparkot létesíteni egy befektetői csoport Arad megyében, a magyar-román államhatár szomszédságában - közölte csütörtökön az Agerpres román hírügynökség Arad megye önkormányzatára és az érintett települések polgármestereire hivatkozva.

Arad megye önkormányzata csütörtökön jelentette be, hogy társadalmi vitát szervez az államhatár mellett fekvő Ottlaka (Graniceri) és Nagypél (Pilu) községek érintett területei területrendezési tervének a kidolgozására.  A területrendezési terv elkészítése előfeltétele az építési engedély kibocsátásának. A megyei tanács tájékoztatása szerint magánbefektető szeretne 1079,37 hektáron napelemparkot létesíteni a területen.

Mind Ottlaka mind pedig Nagypél polgármestere megerősítette a napelempark létesítésének szándékát, a befektetőt azonban egyik sem kívánta megnevezni. Dan Dragan, Nagypél polgármestere azt közölte az Agerpres tudósítójával, hogy a több mint 500 millió eurós beruházás a kiszolgáló épületekkel és a megépítendő utakkal együtt 1300 hektárt érintene.

Ottlaka polgármestere, Petru Batranut elmondta: a tervezett napelempark Európa egyik legnagyobb hasonló létesítménye lesz, ha megépül, és 700 MW energia előállítására lesz képes. Hozzátette: nem nevezheti meg a befektetőket, de azt elmondta, hogy két szélerőműparkkal is rendelkeznek. A térségi területrendezési terv társadalmi vitáját február 23-án délelőtt tartják Aradon.

 

Képünk illusztráció.