Megújuló energiaforrások

50 százalékkal támogatja az állam, ha most napelemet telepít

Januártól elérhető az a napelemes rendszer beszerelésére is fordítható otthonfelújítási program, melynek segítségével akár 3 millió forint is megspórolhatunk.

Az utóbbi időszakban több olyan program is indult, melynek segítségével jóval egyszerűbbé vagy olcsóbbá válhat az otthoni napelemes rendszerek beépítése. Ilyen volt az az európai uniós pályázat is, amely a lakossági energiahatékonyság növelését segítette, és amelynek eredményeiről hamarosan döntés születhet. 2021 januárjában indult el a gyermeküket nevelő szülők számára elérhető otthonfelújítási program, melyről itt írtunk bővebben. A támogatás számos átalakításra felhasználható, többek között napelemes rendszer telepítésére is. A program lényege, hogy megfelelő dokumentáció mellett vissza lehet igényelni a Magyar Államkincstártól a különböző felújítási és átalakítási munkák összköltségének maximum felét, az anyagköltség és munkadíj 50-50 százalékában. A támogatás összege legfeljebb 3 millió forint lehet. Novemberi bejelentése óta a rendszer alapjai már sokak számára ismerőssé váltak, cikkünkben ezúttal a fontos, de keveset tárgyalt részletekkel foglalkozunk.

Fontos, hogy a pályázatra 2020-as, anyagköltséggel kapcsolatos számlák nem adhatóak be, még akkor sem, ha a munkálatok csak 2021-ben kezdődnek meg. Csak anyagköltség alapján nem kérhető a támogatás, bejegyzett élettárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő, illetve testvér pedig nem végezheti el a munkát. A támogatás összege maximum 1,5-1,5 millió forint az anyagköltség és a munkadíj után. A gyakorlatban ezt az alábbi módon kell értelmezni: felezni kell az összköltséget, majd ezt is felezni, és megosztani a két alösszeg között.

Ha a munkadíj vagy az anyagköltség nem éri el a teljes felújítás értékének a negyedét, a kisebb összeget veszik alapul. A támogatáshoz minden esetben vállalkozói szerződésre van szükség – a jogszabály csak az 5 százalékos áfát tartalmazó számlát zárja ki. A felújítás történhet több lépcsőben, a rendelet sem a munkálatok számát, sem azok időtartamát nem szabályozza. Több ütemű átalakítás esetén a teljes munkafolyamat befejezését követő 60 napban kell megküldeni az Államkincstárnak a számlákat. Az érintett ingatlannak a lakcímkártyán lakóhelyként kell szerepelnie, a lakóhelyi viszonynak ráadásul legalább egy éve fenn kell állnia.

Ez alól kivételt képeznek azok az ingatlanok, ahol a tulajdonjog megszerzése valamint az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül történt meg. A program számos bel- és kültéri munkára felhasználható, az alábbiakra azonban nem: szabadon álló bútorok, konyhai gépek és beépített nem konyhai gépek (például mosógép) beszerzésére; lakás plusz szobákkal történő bővítésére; tereprendezésre; tároló építésére; mobilgarázs és riasztó beszerzésére; anyagköltségként raklapra; illetve infraszauna beépítésére.