Megújuló energiaforrások

Otthonfelújítás: Min bukhatjuk az állami támogatást?

Az év elején, 2021. január 1-jén indult el az Otthonfelújítási program, ami számos bel- és kültéri felújítási munka mellett napelemes rendszer telepítését és bővítését is lehetővé teszi.

A támogatási lehetőség meghirdetése óta viszont számos részlet kiderült, amire feltétlenül érdemes odafigyelni, ugyanakkor vannak olyan részletek is, amelyek kimaradtak eddig a kormányzati kommunikációból, és sorsdöntők lehetnek. Fontos tudni, hogy az elosztói szabályzat frissült, ami akár kellemetlenül is érintheti azokat, akik napelemes rendszerüknél még egyfázisú invertert akartak telepíttetni. A szabályozás értelmében egyfázisú invertert 2,5 kVA-ig lehet csak csatlakoztatni kisfeszültségű hálózatra, ezt meghaladó méret esetében csak és kizárólag 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Erre a módosításra azért volt szükség, mert a gombamód szaporodó háztartási méretű napelemes kiserőművek (HMKE) egyre nagyobb terhelést jelentenek a korszerűsítésre szoruló hálózat számára. Ez a módosítás a 2021. április 30-a után beadott csatlakozási igények esetében lesz már érvényes. A kényszerű inverterváltás fogyasztói oldalon nagyjából 100 000 forintos plusz költséget fog jelenteni.

Jó, ha tudunk róla, hogy bizonyos lakókörnyezetben fontos szerepet játszik az utcakép arculata. Ez leginkább a történelmi belvárosi részekre igaz, de a település vezetése rendeletben, építési szabályzatban ezt máshol is előírhatja. Bár a napelemes rendszer mind háztartásunk, mind a település számára pozitív eredményekkel jár, mégis olyan jellegű beavatkozás, ami átalakítja az adott épület, utcakép megjelenését.

Előfordulhat, hogy a napelemet vásárlók és telepíttetők nem járnak ennek kellően utána, és az Otthonfelújítási támogatás benyújtását követően hiánypótlás keretében kéri a hatóság az igazolást az önkormányzati jóváhagyásról. Ami viszont kellemetlen helyzetet idézhet elő, mert a hatósági ügyintézés időtartama hosszabbra nyúlhat, mint a hiánypótlásra rendelkezésre álló idő. A teljesítés hiánya pedig a támogatás automatikus megvonását jelentheti!

A kedves olvasó figyelmét továbbá arra is fel szeretnénk hívni, hogy ez nem csupán a napelemes rendszerek esetében lehet igaz, hanem minden olyan felújítási munkánál is (nyílászárócsere, festés, vakolás, szigetelés, homlokzatfelújítás stb.) ami az utcafronti épületrész módosításával jár! Ennek okán javasoljuk, hogy a felújítás megkezdése előtt érdeklődjön települése önkormányzatánál az esetleges korlátozásokat illetően!