Megújuló energiaforrások

Jó hír érkezett, ha napelemekhez igényelne támogatást

Ha szaldóelszámolásban maradna, akkor ezeket a dokumentumokat kell benyújtania.

EZEK A DOKUMENTUMOK KELLENEK A SZALDÓBAN MARADÁSHOZ

A Magyar Államkincstár (MÁK) állásfoglalása alapján azok, akik Otthonfelújítási Támogatással telepíttetik napelemes rendszerüket és mindenképpen a szaldóelszámolásban szeretnének maradni, azoknak 2021.06.30-ig elegendő a következő dokumentumokat benyújtani:

• a napelemes rendszer megvalósulásáról szóló teljesítésigazolást,
• az 5. számú nyilatkozatot a kivitelezésre vonatkozó költségkorlát betartásáról,
• valamint a projekthez kapcsolódó számlákat és szerződést.

A 2021.06 30. után benyújtott elszámolások esetében a fentiek mellett még szükséges benyújtani az áramszolgáltatóval megkötött áramvásárlási szerződést, valamint a hálózati engedélyes nyilatkozatot. Fontos, hogy a megjelölt dátum után benyújtott napelemes rendszerekre vonatkozó elszámolások esetében csak az maradhat szaldó elszámolásban, akinél a mérőóra-csere is megvalósult 2021. 06. 30-ig!

EZÉRT VOLT SZÜKSÉG AZ ÁLLÁSFOGLALÁSRA

Az Otthonfelújítási Támogatással élve a napelemes rendszerekre vonatkozó szolgáltatókkal történő szerződéskötések esetében már régebb óta lehetett tudni, hogy 2021.06.30-at követően a szaldóelszámolást felváltja a bruttó. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg használatos rendszerben a hálózatról vételezett és betermelt energiakilowattóra-kilowattóra került elszámolásra, míg a jövőben a bruttóesetében a hálózatból vásárolt és betermelt energia egységára különkerül meghatározásra. Bár a bruttó elszámolás pontos részletei továbbra sem ismertek, de feltételezhető, hogy ez kevésbé lesz kedvező a napelemes rendszert vásárolni tervezők számára.

Ez a fő oka annak, hogy a lakosság a tervezettnél előbb szeretné megvalósítani napelemes beruházásait, ami hihetetlen terhet helyezett most a napelemekkel foglalkozó cégekre. A probléma csak az, hogy hiába dolgoznak a kivitelezők két-, háromszoros kapacitáson, hogy kielégítsék az igényeket, a hálózati szolgáltatók ezt nem tudják lekövetni és az óracserét, illetve átprogramozást csak hosszabb átfutási idővel tudják teljesíteni.

 

 

 

Forrás: eu-solar.hu