Megújuló energiaforrások

A megújuló energia lehet a kulcs a net-zéró kibocsátáshoz Európában

Kiemelten fontossá vált az energiabiztonság kérdése Európában, ami komoly lendületet adhat a megújuló energiatermelésnek.

A legígéretesebb projekteket és a legvonzóbb befektetési országokat azonosította az EY friss elemzése. A tanulmány szerint ezek a fejlesztések nagyban segíthetik az uniós államokat, köztük Magyarországot is a nettó zéró széndioxid-kibocsátási céljaik elérésében. Magyarország 2030-ra 6500 megawatt napenergia kapacitás elérését tervezte. Ma ennek jelentős része már kiépült. Pár éven belül akár a 2040-re előirányzott, több mint 10 000 megawattot is meghaladhatja a napelemes rendszerek teljesítménye idehaza. „Az energiabiztonság felértékelődése világszerte felgyorsítja a megújuló energiára való átállást, amelynek érdekében Magyarország is jelentős lépéseket tett. A pozitív eredményeket látva a klímaterv akár felül is teljesíthető, újabb vállalások esetén pedig tovább növekedhet hazánk vonzereje a befektetők szemében” – hangsúlyozta Lukács Ákos, az EY Klímaváltozási és Fenntarthatósági Szolgáltatások vezetője.

Ígéretes zöldenergia-kezdeményezések világszerte

Az Egyesült Államok több milliárd dollárt fordít hidrogén alapú üzemanyagok fejlesztésére. Európában Németország a tervezettnél 15 évvel korábban, már 2035-re teljesen át akar állni zöld villamosenergiára, Görögország 2030-ig meg kívánja duplázni a beépített megújulóenergia-kapacitását. Lengyelország három új tengeri szélenergia-koncesszióra írt ki pályázatot, miközben Ausztriában a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 250 millió eurót (264 millió USD) biztosít a megújuló energiaforrások fejlesztésének támogatására, az EY friss elemzése szerint.

„Számos, a közelmúltban még újnak és ezáltal kockázatosnak tekintett megújulóenergia-technológia ma már elfogadottá vált, így vonzza is a befektetői érdeklődést. Mivel az energiaárak várhatóan a jövőben is ingadozni fognak, az energetikai vezetők előtt lehetőség nyílik arra, hogy kihasználják a technológiai innovációt és feltárják a fenntartható növekedést lehetővé tevő befektetéseket” – tette hozzá Lukács Ákos.

A befektetők továbbra is az Egyesült Államokban, illetve Kínában valósítják meg a legszívesebben a megújuló energetikai projektjeiket, azonban Európa is kezd felzárkózni. A globális ranglistán a tíz legvonzóbb befektetési helyszín között már megtalálható az Egyesült Királyság (3.), Németország (4.), Franciaország (5), Spanyolország (9.) és Hollandia (10) is.