Környezetvédelem

Spórolhatok vele, ha szalmával szigetelem a házam?

Egy régi technológiát borított új köntösbe egy hazai vállalkozás,

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Napjainkra kiemelt fontosságú lett, hogy növeljük otthonaink energiahatékonyságát. Az elpazarolt energia mérséklésével nemcsak a pénztárcánknak kedvezhetünk, hanem a kibocsátás csökkentésével bolygónak is jót tehetünk. Az energiahatékonyság fokozására számos módszer létezik, ezek közül az egyik legelterjedtebb a hőszigetelés. Amennyiben házunk falain, nyílászáróin vagy tetőjén keresztül kevésbé áramlik a hő, azzal rengeteg energiát spórolhatunk. Amikor szigetelésről van szó, a többség valamilyen műanyaghabra, üveggyapotra vagy egyéb mesterséges termékre asszociál, pedig a természet is rengeteg értékes anyagot kínál. A növények például nem egy esetben remekül használhatóak. A szalmabála olyan mezőgazdasági melléktermék, amelyet a növények cséplése után visszamaradt szárak összefogásával hoznak létre. Egy-egy mező mellett elhaladva már bizonyosan mindenki látott ilyen kötegeket, látványuktól viszont valószínűleg nem az az elsődleges gondolatunk, hogy miként alkalmazhatnánk őket az építészetben.

Pedig a szalmabálák igen jó hőszigetelők – nem véletlenül hasznosították már őseink is a növényeket. A kötegek hővezető képessége közel megegyezik a modern szigetelőkével, így a polisztiroléval, az ásványgyapotéval vagy a B30-as tégláéval. A bálák előállításához szükséges energia ráadásul elhanyagolható ezen anyagokéhoz viszonyítva. Érdemes kiemelni, hogy a bálák bizonyos alkalmazásaihoz a jogszabályok értelmében független szakértői véleményre is szükség van, ezért nem minden helyzetben lehet őket felhasználni. Ez ügyben érdemes tájékozódni.

A Szalmabála építészet Facebook-oldalán számos fontos információ olvasható ezen természetes és hatékony szigetelőkről. A többek között az Energia és Környezet alapítvány által kezelt oldalon a közelmúltban számoltak be egy új, magyar szalmatermékről. Az érintett hőszigetelő paplant az SSH Terra vezette be a piacra idén tavasszal, a megoldásnak köszönhetően még szélesebb körben lehet majd alkalmazni a szalmát. A növényi kötegeket már korábban is többen felhasználtak utólagos szigetelőként, sok helyen viszont nincs elég hely a bálák számára az érintett ház körül vagy a tetőn. Az SSH Terra terméke ezen segíthet: előnye, hogy könnyen beépíthető, több méretben is elérhető, illetve légáteresztő.

 

 

Képek: SSH Terra