Megújuló energiaforrások

EM: újra meg újra rekordot döntöttek az ipari naperőművek a hétvégén, a szombati csúcs kis híján megismétlődött vasárnap

Az átviteli rendszerirányító Mavir előzetes adatai már pénteken is minden korábbit felülmúló áramtermelési csúcsot mutattak az ipari naperőműveknél, az abszolút rekordot a szombat hozta el a déltájban mért 2541 megawattal, ettől csak minimálisan maradt el a vasárnap 2540 megawatton tetőző összesített érték - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden.

A tárca tájékoztatása szerint a beépített teljesítmény folyamatos bővülése nyomán idén február óta minden hónapban újabb naperőműves csúcs született. Az ipari méretű naperőművek eddigi legnagyobb negyedórás átlagteljesítménye 2023. április 22-én, szombaton, a negyed tizenkettő előtti negyedórában elérte a 2541 megawattot. A kimagasló értéket már megelőlegezte a pénteki, 2450 megawattos mutató is, a vasárnap 2540 megawattig felfutó termelés pedig minden idők második legnagyobb adata. Az elmúlt hétvége így a 2023. március 18-án regisztrált, 2372 megawattos rekordot szorította le a dobogóról – írta közleményében az EM.

Az ipari naperőművek 2869 megawattos jelenlegi összes beépített teljesítményük mintegy 88 százalékával érték el az új csúcsot. A negyedórás átlagos áramfogyasztás 71,5 százalékát fedezték ekkor a megújulók, több mint kétharmadát a naperőművek. Az energiaforrás sajátosságainál fogva a hasonlóképpen kiugró teljesítmények csak időszakosan, a déli órákban állnak rendelkezésre. A rekorddöntés a nyárias időjárás mellett a legnagyobb, 233 MW feletti kapacitású hazai fotovoltaikus létesítmény múlt heti üzembe helyezésének is köszönhető. A mára rendszeressé váló termelési csúcsok is alátámasztják a hazai villamosenergia-rendszer rugalmasságának fokozása érdekében megkezdett munka indokoltságát és időszerűségét – hangsúlyozta a tárca. Az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években nemzetközi összevetésben is gyors ütemben nyert teret a napenergia hasznosítása Magyarországon. A hazai beépített napelemes kapacitások tavaly 1100 megawattal bővültek, az 50 kW alatti napelemeket is beleértve mára meghaladták a 4500 megawattot. E teljesítmény mintegy kétharmadát az ipari erőművek adják.

Tavaly év vége óta kiugró mértékben, több mint 170 megawattal bővült a háztartási méretű kiserőművek összes kapacitása. A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos cél az elért előrehaladás alapján már jóval korábban valóra válhat, a következő évtized elejére pedig kétszeresen is túlteljesülhet – közölte az EM.