Megújuló energiaforrások

Steiner Attila: fontos, hogy Magyarország a zöld átállás éllovasa legyen

Fontos, hogy Magyarország a zöld átállás éllovasa legyen, ezt ugyanakkor reális módon kell megvalósítani - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Steiner Attila alapelvként emelte ki az energiaszuverenitás erősítését. Ehhez hozzájárulnak a helyben megtermelhető zöld energiaforrások, de még nem lehet kizárólag ezekre támaszkodni, mert ehhez olyan átalakítások szükségesek, amelyek rövid távon nem megfizethetők – hangsúlyozta. Az államtitkár közölte: szeretnék növelni azt a 15-18 százalékos arányt, amit a napenergia jelenleg képvisel a hazai villamosenergia-mixben, de emellett más energiaforrásokra is szükség van. Az atomenergia és a napenergia kettősére szeretnének támaszkodni – emelte ki. Felidézte, hogy Magyarországon idén januárban mérték a mindenkori legmagasabb, 7441 megawattos áramfogyasztást. A hazai napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye már meghaladja az 5600 megawattot, a paksi atomerőmű pedig 2000 megawattos. Amikor süt a nap és az atomerőmű is működik, teljesen el lehet látni az országot széndioxidkibocsátás-mentes technológiákkal – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette ugyanakkor: a fő kihívást az jelenti, hogy az idő 70-80 százalékában nem, vagy nem erősen süt a nap, de akkor is kell energiát előállítani, ezért nagyon fontos az atomerőmű. Steiner Attila ismertette, hogy már több mint 255 ezer háztartásnál vannak napelemek, illetve a 2010 után épült ingatlanok negyedénél telepítettek napelemeket. Ipari és lakossági szinten is szükség van ugyanakkor a megtermelt zöldenergia tárolási lehetőségének megteremtésére. Ezért indították el januárban a Napenergia Plusz programot, ami a tárolót is tartalmazó háztartási napelemes rendszerek telepítését segíti – idézte fel. Vannak olyan technológiák, amelyek ipari méretekben is lehetővé teszik a villamos energia tárolását, az ipari tárolók telepítését 62 milliárd forint keretösszegű programmal ösztönzik – jelezte. Hozzátette, hogy vizsgálják más technológiák felhasználásának lehetőségét is. A megújuló energia területén folyamatos bővüléssel kalkulálnak, de nagyon fontos az atomenergia szerepének erősítése is, mert a növekvő lakossági és ipari energiaigényt tiszta energiaforrásokból kell kielégíteni – hangsúlyozta az EM államtitkára.