Öko-drive

Egy felmérés szerint az autósok elégedettek a MINI E-vel

Ki mondta, hogy a méret a lényeg? Azt eddig is tudtuk, hogy a MINI egy kivételes vezetési élményt nyújtó, attraktív megjelenésű kocsi, de egy Amerikában készült felmérésből az is kiderült, hogy az elektromos verzió is ugyanannyira élhető alternatíva, mint a benzines vagy dízel modellek.

Egy 450 kocsiból álló flottát bocsátottak az amerikai ügyfelek részére még 2009-ben, hogy egyéves használat alatt gyűjtsék össze tapasztalataikat az elektromos hajtásról, majd többek között egy kérdőív alapján értékeljék a tapasztaltakat.

A Kaliforniai Egyetem plug-in hibrid és elektromos autókkal foglalkozó részlege biztosította a tudományos a hátteret minden idők legnagyobb, kizárólag alternatív hajtású autókkal foglalkozó felméréséhez. Több mint 120 család nyúzhatta az elektromos kocsikat Kaliforniában, New Yorkban és New Jerseyben 2009 és 2010 között. A kutatásban részt vevő sofőrök nem fogták vissza magukat: köszönhetően a napi használatnak, a több mint egymillió mérföldes teszt alapján hiteles tapasztalatokra támaszkodhattak a szakemberek.

Az részt vevők telefonon, online kérdőíven, illetve a tesztvezetés ideje alatt kitöltött naplón keresztül számoltak be a benyomásaikról. Ezen felül 40 családnál személyes interjút is készítettek, hogy minél életszerűbb legyen az információgyűjtés.

A kutatók kíváncsiak voltak a használati szokásokra, a költségekre, a környezeti előnyökre és más, az elektromos autók használatával kapcsolatos szempontokra.

Gyakorlatilag minden sofőr elégedett volt a MINI E által nyújtott vezetési élménnyel – ez betudható a MINI remek „genetikájának”. Szintén sikert aratott a csendes működés és a remek gyorsulás, valamint fontos szempont volt, hogy a tesztvezetők közvetlen szén-dioxid kibocsátás nélkül autózhattak a mindennapokban.

Ugyanakkor a felhasználók többsége kifogásolt egy fontos dolgot: szerintük az autózáshoz szükséges energiát a megújulók kiaknázásával kellene előállítani és hevesen ellenezték a szénerőművek alkalmazását.

Az autó 160 kilométeres hatótávolságával a felhasználók 90%-a elégedett volt: a résztvevők 71%-a 64 kilométernél is kevesebbet tesz meg naponta, míg a sofőrök 95%-a nem megy többet 130 kilométernél.

A kérdezettek 71%-a szívesebben venne elektromos autót, köszönhetően az egy év alatt szerzett tapasztalatoknak, míg 9%-ot nem sikerült meggyőzni az alternatív hajtás nyújtotta előnyökről.

A tesztelők 88%-a mondta, hogy öt éven belül tervezi elektromos vagy plug-in hibrid autó beszerzését. Végül 99% százalék könnyűnek találta az otthoni töltést.

Forrás: http://www.greencar.com/