Öko-drive

Villanyautókkal a csúcsra – Bővül a Pikes Peak-mezőny

2012.05.26. - 09:40  |  Nincs hozzászólás

Villanyautó lázban ég az egész autós világ, a Ford most kezdi el leszállítani az elektromos Focus első példányait és a Pikes Peak hegyi időfutam mezőnyében is kezdenek feltünedezni az elektromos árammal hajtott versenyautók. Az egyikkel ráadásul az a Monster Tajima küzdi majd fel magát a csúcsra, aki eddig egy eredeti énjére csak nyomokban emlékeztető Suzuki SX4-essel már bizonyította néhányszor, hogy fekszik neki a szerpentin.

Tajima új autójának még annyi köze sincs az SX4-eshez, mint az előzőnek, ráadásul belsőégésű motor helyett villanymotorral és akkumulátorokkal üzemel és Monster Sport E-Runner Pikes Peak Special néven fut, amit egy levegővel még kimondani is nehéz. Leginkább egy Le Mans-i prototípusra hasonlít, aminek minden létező kiszögellésére egy-egy GoPro kamerát szereltek, hiszen a murvás szerpentinen való csúszkálás csak akkor kínál felhőtlen szórakozást a nézők számára is, ha minél több szögből kísérhetik figyelemmel a pilóta és a hegy küzdelmét.

A japán versenyző nagy reményekkel vág neki a következő futamnak, ahol nem csak az elektromos autók kategóriájában szeretne győzelmet aratni, hanem megjavítaná saját korábbi rekordját is a korlátozások nélküli „unlimited” csoportban is. Függetlenül a választott járműtől, Tajima idén is meghatározó alakja lesz az időfutamnak és a mögötte álló fejlesztőgárdát ismerve, az elektromos Batmobillal is bucira veri majd a mezőny nagy részét.

Meggyűlhet azonban a baja a Mitsubishivel, aki gyári csapattal indul a versenyen, egy i-MiEV Evolution-t készítettek fel, melynek pilótája az a Hiroshi Masuoka lesz, aki 2002-ben és 2003-ban is megnyerte a Dakar Rally-t. Egy ilyen kaliberű versenyzőnek nyilván nem okoz gondot, hogy optimálisan aknázza ki az autó erőforrásait, ami jelen esetben egy 35 kilowattórás akkumulátor-csomagból és három, összesen 326 lóerős villanymotorból áll.

Forrás: http://autostat.hu

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »